Gå til sidens hovedinnhold

Baba Segis 4 hustruer av Lola Shoneyin

Artikkelen er over 4 år gammel
Bibliotekaren anbefaler

Spennende og sterk historie fra Nigeria, med en overraskende slutt.

Bolanle overrasker famille og venner Hun velger å gifte seg med Baba Segi og bli kone nr 4. Bolanle er en velutdannet, sterk, ung afrikansk kvinne.

Sånn forklarer hun det selv, men ingen er interessert i å høre på henne:

«Da jeg møtte Baba Segi falt alle brikkene på plass, på et vis. Endelig kunne jeg frigjøre meg fra sorgen. Jeg skulle være sammen med en mann som godtok meg, en som ikke stilte spørsmål eller ble urolig av tausheten min. Jeg visste at Baba Segi ikke ville være som de unge mennene som krevde en forklaring på hvorfor jeg var så fjern i blikket. Baba Segi var tilfreds med at jeg ikke sa noe.»

«Jeg valgte denne familien for å få livet tilbake, og for å kunne bli hel igjen i skjul. Og når man først har valgt en familie så blir man værende der.»

Hvordan er det å være kone nr 4 i Nigeria?

Bolanle forteller: Når jeg ser tilbake, nå som to år er gått, forstår jeg hvor naiv jeg var som forventet en varmere velkomst. Det var tåpelig av meg og tro at jeg ville bli et ubetydelig tilskudd til familien, når jeg i realiteten kom til å frata konene noe. Min inntreden reduserte 2,33 netter med Baba Segi til 1,75. Hans hengivenhet var allerede fordelt på mange, nå skulle den deles på fire i stedet for tre.

Historien forteller om dagliglivet i huset med de andre 3 hustruene og deres barn. Bolanle velger en myk tilnærming til de andre. Hun prøver å bli venner med barna og tilbyr seg å lære de andre konene å lese. I huset råder hersketeknikker og hun blir stadig vist til det nederste trinnet på rangstigen.

Historien fortelles fra flere vinkler. Hustuene, ektemannen og barna i familien bytter på fortellerrollen. Som leser blir vi godt kjent med personene i boken, den er lettlest og det er mye dialog mellom personene.

Forfatteren bor i Lagos, hun er omtalt som spennende, humoristisk og frittalende poet. Hun tar opp temaer som polygami, homofili og skriver også artikler i aviser. Hun har utdannelse fra England, Nigeria og USA.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.