Aksjon torsdag når det gjelder den vanligste kreftformen blant menn

BERIT JEVNAKER: Ønsker at flere bryr seg om årets Blå sløyfe-aksjon.

BERIT JEVNAKER: Ønsker at flere bryr seg om årets Blå sløyfe-aksjon. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Torsdag 1. november starter Blå sløyfe-aksjonen, som handler om menn og prostatakreft.

DEL

Blå sløyfe-aksjonen ble startet i november i fjor og er et samarbeid mellom Prostatakreftforeningen og Kreftforeningen. Viktig budskap for de to foreningene i år er at det trengs et nytt og bedre diagnoseverktøy – og det haster.

– For det er ikke sånn at alle former for prostatakreft trenger behandling. Nå haster det å få på plass et bedre diagnoseverktøy som kan skille den aggressive prostatakreften som trenger behandling, fra den milde formen som heller bør overvåkes, heter det i en pressemelding om Blå sløyfe-aksjonen.

Prostatakreft kan deles inn i høy- og lavrisikokreft: en aggressiv form som vokser fort og er farlig, og en mildere form som utvikler seg langsomt og sjelden vil gi alvorlige symptomer.

– Dagens diagnoseverktøy skiller i liten grad mellom disse to formene. Det innebærer at en del pasienter med den milde prostatakreften, får behandling de ikke trenger. Dessverre får mange av dem senskader av behandlingen, i form av vannlatingsproblemer og ereksjonssvikt – helt unødvendig, heter det i pressemeldingen.

– Vi ønsker å få flere til å bry seg, at flere skal få vite mer og at det samles inn mer penger til å finne svar på de aller vanskeligste spørsmålene. Nå haster det å få på plass et bedre diagnoseverktøy for prostatakreft. Med bedre diagnoseverktøy for prostatakreft vil flere overleve og færre overbehandles. Dette vil gi flere menn muligheten til å leve lange, gode liv, sier distriktssjef Berit Jevnaker i Kreftforeningen.

Prostatakreft

Prostatakrefter den kreftformen som rammer flest menn i Norge, i tillegg til å være den største kreftformen totaltAlle menn har en prostata, også kalt blærehalskjertel.

Prostatakjertelen ligger under urinblæren og har som oppgave å produsere den væsken som transporterer sædcellene gjennom urinrøret.

Kreft i prostata rammer først og fremst eldre menn og har økt i takt med antallet eldre i befolkningen. Men også stadig flere yngre menn blir diagnostisert.

Omlag én av åtte menn vil få påvist prostatakreft i løpet av livet. Det er fire ganger så mange som på 1950-tallet.

Antall tilfeller øker i alle aldersgrupper, og i 2030 er økningen beregnet til over 40 prosent (7000 i året).

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags