Hadeland: Et par av butikkene på senteret lokket med vanvittige tilbud på populære varer, og det slo åpenbart an.

Traktøren og Sport 1 var målet for de som løp inn på senteret da døra ble låst opp. Inne på Traktøren møter vi butikkmedarbeider Charlotte Ryssmo som bare ler når vi spør om det har vært mye trafikk. Klokka var blitt 07.30 da vi var innom.

– Vi tenkte at nå blir vi spist, ler hun.

Pallen med kjeler som var den store trekkeren på Traktøren var tom på to minutter. 25 kjeler til en god pris var med andre ord et tilbud som traff godt.

– Det er jo moro. Det blir en happening, sier Ryssmo fornøyd.

Hun konstaterer at ingen av kundene ba om gaveinnpakning de første kaotiske minuttene denne åpningsdagen.

– Det var enda godt, for det hadde vi ikke klart, sier hun.

Ryssmo tror mange benyttet anledningen til å handle før de skulle på jobb eller skole.

– Hvor viktig blir black friday for dere?

– Den markerer på mange måter at julehandelen har startet. Jeg tror dette kommer til å bli bare større og større, sier Ryssmo.

Hele sentrum er med

Det tror også Kari Morka som er senterleder på Smietorget og Bjørg Lomsdalen Næss som har samme funksjon på nabosenteret Granstunet. I fjor var Smietorget alene om å åpne dørene klokka 07. I år var begge sentrene med på stuntet.

– I år har vi fått til et samarbeid i hele Gran, og det er bra. Da vil kundene få en opplevelse av at vi er sammen om dette, sier Bjørg Lomsdalen Næss fornøyd.

Gratis frokost

På Granstunet luktet det nystekte vafler og ferskt brød i fellesområdene. Bygdekvinnene Ragnhild Helmenbakken og Bitten Nesbakken var i full sving med å traktere kunder som kanskje ikke hadde rukket frokosten.

Samme stemning var det på Bakeriet på Smietorget der det også ble servert gratis frokost.

– Vi prøver å skape en opplevelse for kundene. Black friday blir startskuddet for julehandelen, men vi har inntrykk av at mange har startet tidlig i år. Helt fra oktober har vi sett at folk har handlet julegaver. Det var moro å se responsen klokka 07, og det forteller oss at vi traff med tilbud i butikkene, sier Morka.

– Hvor viktig er black friday for julehandelen?

– Allerede i fjor så vi at dette betyr enormt for omsetningen. Samtidig er det en gave til kundene som får mulighet til å gjøre mange gode kjøp. Nå ser vi at enkelte kjeder har black week og black weekend. Om den utviklingen fortsetter vil dagen bli ødelagt. Vi kan ikke ha mange dager hvor vi selger enkelte varer med tap, sier hun.