Mariann Johnsen fikk ideen til en egen bok om Sankt Petri da hun var med i jubileumskomiteen for markeringen av kirkens 800-årsjubileum. Johnsen er medlem av Gran/Tingelstad menighetsråd.

Det ble utgitt en grundig bok om kirka i fjor, og Mariann fikk også lyst til å fortelle om kirken og bygdas historie på en lettfattelig måte, rettet mot den yngre garde.

Generasjonsbok

– Egentlig er det ei generasjonsbok, hvor eldre og yngre kan leses sammen. Jeg har brukt veldig mye tid – men det har vært moro. Det er stor interesse for boka og den selges til inntekt for Gran/Tingelstad menighetsråd. Den er å få tak i på Kirkekontoret, hos lokale bokhandlere og flere steder ellers i Gran og Lunner, forteller Mariann.

Hun innleder boka med Dynnasteinen, som ble reist 200 år før Sankt Petri ble bygd. Dynnasteinen er Hadelands eldste kristne monument og den eldste nedtegnelsen av juleevangeliet i landet.

– For at historien skal bli mer levende har jeg prøvd å se for meg personene som har vært virksomme, og ikke bare skrive navn og årstall, sier Mariann.

Kirken og bygda

– Jeg forteller om kirka og hvordan den er formet bygda den står i. Den er en av å få kirker i Norge som har så mye historie i behold. På toppen av spiret er det en vindfløy fra 1100-tallet, så den er eldre enn kirken. Man regner med at originalen har vært i akterstavnen på et vikingskip, forteller Mariann.

– Snorre forteller spennende om skip med vindfløy, og det har vært moro å få fram dette i boka om St. Petri, som har en av fire vindfløyer som er bevart i Norge, tilføyer hun.

Hadeland folkemuseum har en kopi av vindfløyen. Den ble lånt ut slik at den ble avfotografert i Røykenvik, i både maritimt og historisk miljø.

– Da tenkte Jørn Haakenstad og jeg at vi var de første på mange hundre år som så vindfløya i nærheten av vann! Det er en praktfull vimpel av kobber, som skinner i sola. Dette måtte tre turer til før Haakenstad, som har tatt flere av bildene i boka, og jeg var fornøyde, sier forfatteren.

Mariann håper at boka gir kunnskap og forståelse om det man ser i gamle Tingelstad kirke, og hun tror at man samtidig lærer en del om bygda. Slik kan boka skape tilhørighet.

Sysselgårdens broderipakke

Sentral er også Ann Therese Ekeren Skari i Sysselgården, som har lagd og sponset en broderipakke som følger med boka, med stoff og mønster, nål og tråd.

– Det var et brodert teppe fra 1500-tallet i St. Petri og dette Tingelstadkledet ble gitt til Norsk folkemuseum på Bygdøy i 1902, forteller Mariann.

– Vi har svært få godt bevarte broderier i Norge som er 500 år gamle. Mønsteret i broderipakka er inspirert av dette, så dette er kulturarv i praksis. Tanken er at man kan skape noe med hendene, leke med nål og tråd og få fram broderiglede, uansett ferdighetsnivå, tilføyer Mariann.

Det planlegges en kveld på nyåret i Sysselgården, hvor interesserte kan få hjelp til å komme i gang med broderiet og samtidig høre fra boka.

Foto og malerier

– Sankt Petris historie er en del av vår rike kulturarv. Jeg håper og tror at denne boka gjør den bedre kjent. Christine Bjerke Brustad i Yello Media har gjort en fantastisk jobb med layout og detaljer. Vi fikk også støtte av Sparebankstiftelsen Gran og Lygnalia grunneierlag til boka. Dessuten har jeg fått god hjelp av en rekke kilder og bidragsytere. Jørn Haakenstad og flere andre bidratt med flotte bilder, sier Mariann.

– De nydelige maleriene på omslaget er av Knut Bøe. Jeg synes boka har blitt en helhetlig framstilling, i tekst, bilder, layout og broderipakke, som gjør at den innbyr til samhandling og kunnskap på tvers av generasjonene, avslutter Mariann Johnsen.