«Mareritt» er en av flere bøker i serien «Grøss og Gru» for ungdommer. Serien har bøker skrevet at forskjellige forfattere, men felles for alle bøkene i serien er at de gir deg en uggen følelse når du sitter og leser dem.

«Eit skrik skjer i øyra mine.

Eg set meg brått opp i senga, tørr i munnen,

skjelven i kroppen. Kvar er eg?

Kven skreik så desperat?»

Fra første linje så blir du dratt inn i handlingen og den brå starten vitner om at det her er grøss i vente.

Mattias, hovedpersonen i boken har flyttet til en ny plass i et flott hus sammen med mora si og lillesøsteren sin. En uke etter at de har flyttet inn bråvåkner han av et uhyggelig skrik fra en jente. Det virker så ekte og han frykter at det ikke er et mareritt, men lillesøsteren som har problemer. Det viser seg at hun sover søtt, men på vei tilbake til sengen sin så ser han ut vinduet. Der utenfor dokkehuset ser han ei lita jente som står og stirrer opp mot huset. «Det er som om hun gløder, som om det brenn i auga hennar. Ho står og ser opp mot huset, eg får ei ekkel kjensle. Den jenta vil meg ikkje noko godt.» Mattias blunker hard og når han åpner øynene er hun borte og han kan puste lettet ut.

Det viser seg at Mattias skal få flere mareritt om jenta, men etter hvert følger det også med lukter av brann sammen med marerittene. Og sover han egentlig når han har disse marerittene? De virker jo så ekte.

Nå som det nærmer seg Halloween og mørketiden har satt inn for fullt, så er denne boken ypperlig å sette seg ned med. Man får en kryppende fornemmelse og det er en bok som er vanskelig å legge fra seg. Selv om boken er skrevet på nynorsk er den veldig lettlest, om mulig gjør det bare at den virker ennå nifsere.

«Mareritt» er beregnet på ungdommer i alderen 11-16 år, men kan fint leses av voksne også.