Fredrik Backman har gjort det igjen! Skrevet en feel-good-roman med alvorlige undertoner. Lett å lese – lett å glemme tenker du? Nei, vil jeg påstå!

Backman fikk sitt gjennombrudd med romanen «En mann ved navn Ove», utgitt på norsk i 2013. Den ble en megasuksess som resulterte i enorme salgstall, oversettelse til 44 språk, filmatisert med selveste Rolf Lassgård i hovedrollen og teaterforestilling med Sven Nordin som Ove. Publikumsvinnere alt sammen. Siden Ove-boka har det kommet seks romanutgivelser i Norge av forfatteren.

Og nylig kom den siste romanen, «Folk med angst» på norsk. Det er historien om et mislykket bankran, en visning, et tragikomisk gisseldrama og en forsvunnet raner. Krydret med et umake persongalleri som hver især har ulike problemer og strever med livets utfordringer. Og de er det mange av!

Personene i boka er sinte, såre, livsleie, angstfylte, misforståtte, ofte i dysfunksjonelle relasjoner og familier. Og det er nettopp her jeg syns Fredrik Backman er genial. Det berører å lese om triste skjebner, for det skildres med humor og varme. Forfatteren har sympati og respekt for mennesker som ikke vet hva de skal gjøre med smerten sin. Jeg liker tonen i boka.

«Vi leter etter noe å holde i, noe å slåss for og noe å se fram til. Vi gjør alt vi kan for å lære barna våre å svømme». Og videre «Men når du kommer hjem i kveld, når denne dagen er over og natta tar oss, unn deg da et dypt åndedrag. For vi kom oss igjennom denne dagen også. Og i morgen kommer det en ny».

Backman står for meg som en klok forfatter med et stort hjerte. Språklig syns jeg også han overrasker. Han henvender seg til leseren og ber deg reflektere: «OK. En mann sto på en bru. Tenk på det nå». Det skaper en stemning i boka som jeg liker veldig godt.

Og hvordan det gikk med den mislykka raneren? Her røpes intet. Unn deg å lese boka så får du svar. På kjøpet får du ei god bok med mening, skrevet av en kar som hjertet mitt slår litt ekstra for.