Noen bøker gjør et helt spesielt inntrykk. Bøker som tenner en gnist. Bøker som vekker en interesse for et spesielt tema. Bøker som framkaller spesielle stemninger og følelser. Bøker som åpner dører til andre, ukjente verdener.

Jeg har vært så heldig å ha en pappa som leste mye tegneserier, og det første tegneserieheftet i Valhall-sagaen var et av de som kom i hus hos oss. Jeg må ha vært rundt 8-9 år da jeg leste det første heftet Ulven er løs for første gang.

Tegneseriene om Valhall har utspring i norrøn mytologi. Sagaen består av 15 historier hvor hver historie tar utgangspunkt i ulike norrøne myter. Her finner vi historien om Tors brudeferd, myten om Balders død og reisen til Utgardsloke for å nevne noen.

Vi følger menneskebarna Tjalve og Roskva gjennom alle bøkene i serien. I den første historien Ulven er løs kommer Tor og Loke på besøk til familien til Tjalve og Roskva. Tjalve kommer til å knekke et bein på en av Tors geitebukker. For å bøte på skaden krever Tor at Tjalve og Roskva må reise fra familien sin og følge ham til Valhall. Det blir et eventyr uten like. De møter en verden full av upålitetlige guder, jotner og andre mytologiske og magiske vesener.

Det er en røff og humoristisk tone i bøkene. Å lese Valhall opplevdes skummelt og litt farlig som 9-åring. Men det var så spennende! Målgruppa for serien er nok ungdom og voksne, men jeg ville ikke nølt med å gi dem til 9-åringer. Det her er tegneserier som gir leseglede uavhengig av alder.

Valhall-serien er dansk og er skapt i et samarbeid mellom flere personer. Peter Madsen har tegnet og fortalt etter historier av blant annet Henning Kure. Valhall-sagaen er fantastisk formidling av norrøn mytologi i tegneserieformat.

For min del var Valhall med på befeste interessen for tegneseriesjangeren og den vekket nysgjerrigheten på norrøn mytologi og fantastisk litteratur. Det er bøker som har satt varige spor, og som jeg leser igjen og igjen.

Lån serien på biblioteket eller, kjøp den og gi den i julegave til noen du er glad i!