Denne gangen vil jeg anbefale å høre romanen på lydbok. Det er Tore Renberg selv som leser. Boka er på nynorsk, men det ble fort glemt ettersom opplesningen tok til.

Renberg er mest kjent for romanene «Mannen som elsket Yngve» og «Kompani Orheim». Bøker om løvetannbarnet som vokste opp med en far som var alkoholiker. Bøkene er også filmet.

De tidligere bøkene hans er svært selvbiografiske. Hans egen oppvekst var preget av mye uro og rot.

Nye naboer

Denne boka handler om en ganske vanlig mann som heter Jørgen. Han jobber med ungdom i et bokollektiv. Kona hans Vibeke er rektor på skolen og den mest handlekraftige av de to. Selv har paret to gutter. Jørgen er flink til å se mennesker, og det er mange fine karakteristikker av familien hans og guttene han jobber med på bokollektivet.

Så en dag flytter det inn nye folk i nabohuset. Mannen Steinar, kona Liv Merete og sønnen Magnus. Steinar vandrer en dag gjennom hekken og Jørgen blir nærmest bergtatt av ham. Han er lege og en person som tar mye plass. Resten av familien kommer i bakgrunnen.

Jørgen og Steinar blir gode venner, og Steinar blir med Jørgen på fotballtur til England da en av Jørgens kamerater melder avbud. Før kampen forsvinner Steinar, og Jørgen får ikke tak i ham på mobil, og Jørgen må gå alene på kamp. Da Jørgen kommer tilbake på hotellet sitter Steinar der og forteller en ganske utrolig historie om grunnen til at han ikke dukket opp. Jørgen gjør ikke noe mer med dette, men undrer seg.

Det er da jeg som hører begynner å få en klump i magen, for hva er det med Steinar?

Klumpen blir der når vi så får høre om at Steinar valser gjennom hekken og ubedt blir med på et stort familieselskap hos Jørgen. Steinar har kake med, og sjarmerer alle i selskapet. Men utpå kvelden ser Jørgen og Vibeke at noe skjer i nabohuset, men hva? Er han slem mot kona si, eller hva er det?

Fjelltur

Tvilen er sådd, og da yngste gutten deres blir bedt på fjelltur med naboene er de skeptiske, men lar gutten dra. Jeg som hører på lurer på om Steinar er overgriper og om noe vil skje på turen. Foreldrene blir etter hvert så urolige at de drar etter til fjells, men der blir de mottatt med åpne armer. Ingenting unormalt er å oppdage, og gutten deres har tydeligvis hatt gode opplevelser. Så foreldrene skyver uroen unna. Jørgen tenker «Det kjendest som vi hadde tatt feil ialt. Det kjendest som en stor, stor tabbe alt saman. Måten vi hadde tolka Liv Merete på var heilt feil, og ingenting av det vi hadde opplevd var sant. Ikkje nettene i London, ikkje den rasande kona som slamra med bildøra, ikkje den fortvila kona».

Men så kommer høsten og med den den vonde forklaringa på hva som er galt med Steinar.

Elin Sigurdson, bibliotekmedarbeider ved Jevnaker bibliotek

 

Så går sommeren uten at de ser særlig mye til de nye naboene, og ingenting spesielt skjer.

Men så kommer høsten og med den den vonde forklaringa på hva som er galt med Steinar, denne mannen som bragte med seg så mye lys og liv inn i nabolaget.

Hva som skjer vil jeg ikke røpe her. Hør boka, eller les boka. Dette er en historie som ikke glemmes fort.

Elin Sigurdson

Bibliotekmedarbeider