Gå til sidens hovedinnhold

Alle vil ha styring med verdens ende

Artikkelen er over 4 år gammel
Bokanbefaling

Gjennom jordbruksrevolusjonen for 12.000 år siden gjorde menneskearten Homo sapiens seg til eneherskere på jorden. I løpet av de nærmeste århundrene vil vi endre verden og oss selv radikalt. De mulighetene vitenskapen og teknologien gir oss, vil vi sannsynligvis utnytte til det ytterste. Ingenting kan stoppe oss. Begreper og disipliner som kunstig intelligens/singularitet, transhumanisme og kronikk er absolutt på den vitenskapelige dagsorden.

Den israelske historikeren og forfatteren Yuval Noah Harari (Sapiens og Homo Deus. A brief History of Tomorrow) sier til Morgenbladet (nr. 4 2017): «Vi er virkelig i ferd med å bli som guder. For å ta kloke avgjørelser trenger vi svar på de aller største spørsmålene.»

For ordens skyld: Singularitet er det punktet i framtida den kunstige intelligens overskrider den menneskelige intelligens. Transhumanismen vil skape teknologisk forbedrede mennesker. Kryonismen håper å løse dødens problem gjennom nedfrysing av menneskekroppen.

Harari mener at den spekulative fiksjonen (science fiction o.l.) er «et godt redskap å tenke med». Dette er en tradisjon i denne vanskelige, men generelt undervurderte og latterliggjorte sjangeren. Tenk Mary Shelleys Frankenstein. Tenk Philip K. Dick, Iain M. Banks, Anne Leckie, Margaret Atwood eller Tor Åge Bringsværd og Jon Bing.

Den 80 år gamle, betydelige amerikanske forfatteren Don DeLillo har skrevet romanen Null K. Det er en bok rotfestet i nået. En finansmogul finansierer et hemmelig foretak som vil avskaffe døden ... Til et fiktivt sted i et goldt sentralasiatisk landskap ankommer hans voksne sønn for ta avskjed med sin stemor, som skal dø, fryses ned og i framtiden relanseres som «en som skal forestille meg». Prosjektet oppleves som grunnlaget for en tekno-religion. I et forsøk på å rettferdiggjøre dette transhumanistiske prosjektet sies det at «vi vil tøye grensene for hva det vil si å være menneske – tøye og deretter overskride.» Den fremmedgjorte sønnen fremmedgjøres ytterligere.

Null K (det absolutte nullpunkt) er en meditasjon over den menneskelige tilstand i samtiden, om liv og død, om intelligens og bevissthet. Språket er en mester verdig, oversettelsen til Kyrre Haugen Bakke likeså. «Vi mennesker er midt i et spill med veldig høy innsats» (Vernon Vinge, mannen bak begrepet singularitet, Morgenbladet nr. 4 2017). Den som lever får se.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.