Alle er noens barn

Foto:

Av
DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Barn er opptatt av rettferdighet.

Det skal være likt, enten det gjelder fordelig av sjokoladebiter eller oppmerksomhet fra voksne. Denne likebehandlingen ønsker de fleste å oppleve fra foreldrene også i voksen alder, spesielt i arveoppgjør. Mange følelser og minner vekkes til live ved fordeling av gjenstander.

I Vigdis Hjorths nyeste bok møter vi fire voksne barn som opplever forskjellsbehandling i forbindelse med forskudd på arv.

De to yngste barna Astrid og Åsa skal arve hyttene på Hvaler til lav takst. De har tatt seg av stedet og foreldrene i alle år.

De to eldste, som delvis har brutt med familien, vil likevel være med i arveoppgjøret.

Bård har gode minner fra barndommens somre og ønsker å dele hytte med søstrene. Han har vanskelig for å godta skjevdelingen.

Søsteren Bergljot støtter broren, men vil selv ha minst mulig med familien å gjøre.

Hun har traumer etter å ha blitt misbrukt som barn.

Bergljot sliter med både selv å akseptere og få aksept for sin historie, og familien skjønner ikke hvorfor hun trekker seg unna dem.

Svak mor og dominerende far gjør at alle higer etter kjærlighet og bekreftelse.

Vigdis Hjorth har skrevet en rystende og gjenkjennelig bok om familiekonflikter og arveoppgjør

Wenche Høy, Gran bibliotek

Bård og Bergljots barndom er på mange måter en helt annen enn Åsa og Astrids. Likevel er de alle på hver sin måte preget og sliter med å  forholde seg til hverandre og foreldrene.

Vigdis Hjorth har skrevet en rystende og gjenkjennelig bok om familiekonflikter og arveoppgjør. Dette er en av hennes beste bøker.

Vigdis Hjorth er opptatt av at vanskelige opplevelser skal snakkes om- i familien, med venner og terapeuter. Fortielse gir ingen normal familie. Redselen for å miste og bli avvist er skremmende , men det er fornektelsen som er det skumle. Kun ved å erkjenne, kan man bearbeide og gå videre og eventuelt tilgi.

Et aktuelt spørsmål ved denne boka er om dette er en selvbiografisk roman. Vigdis Hjorth har i tidligere bøker vært åpen om at mye er tatt fra eget liv. Hun sier selv : «Jeg tror på å tørre å gå inn i ubehaget». 

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags