Gå til sidens hovedinnhold

Boklansering på Hadeland: Nå blir postkortene til bok

Fredag 16. april lanseres boken «Postkort til en fremmed».

Ditt Hadeland

Lanseringen er digital, og boken er digital (og gratis) med unntak av fysiske bøker tilgjengelig for utlån på bibliotekene.

Vi håper dere har lyst til å lage en sak om dette prosjektet, og om denne boka. Boken er resultatet av et innovativt museumsprosjekt i skjæringspunktet mellom kulturarv, humor og nysgjerrighet.

Sommeren 2020 inviterte Randsfjordmuseet kunstner Håkon Forfod Sønneland til å «hacke» Hadeland Folkemuseum. En «hacker» er en person som setter pris på den intellektuelle utfordringen ved å bryte grenser eller jobbe seg rundt begrensninger på et felt h*n er interessert i».

Gjennom sommeren satte Sønneland sitt preg på den idylliske friluftsmuseumsparken, med installasjoner, preformance og andre påfunn.

Et av Sønnelands påfunn var «Skriv postkort til en fremmed». Museets store- og gamle- lager av postkort ble satt rundt i den gamle stua fra Skute, og innen få uker knelte stativene i vekten av hyggelige hilsener fra meg til deg.

Da sommeren var over samlet Sønneland inn rundt tusen kort. Hundre av dem ble sendt til tilfeldig utvalgte mennesker i hele landet. Uten noe mer forklaring.

Postkortene og prosjektet er nå blitt til en bok. En liten bok som rommer mye kjærlighet og vennlighet- skrev og mottatt i en tid der vi kanskje trengte nettopp dette

Fra bokens forord:

Mange beskriver Sønnelands virke som morsomt, underfundig og lekent. Vi mener Sønnelands arbeid har en annen rød tråd, omsorg og vennlighet.

«Skriv et postkort til en fremmed» sto det på skiltet utenfor Skutestua på Halvdanshaugen, og etter få uker knelte stativene i vekten av vennlige, tilfeldige personlige hilsener fra meg til deg.

Alastair hadde rett: postkortskriving vekket gode følelser hos både avsender og mottakere av postkortene fra Skute. Vi tror verden trenger mer av dette- så kom igjen, begå tilfeldige handlinger av godhet!

.

Kommentarer til denne saken