Året 2005. Det er kaos i Bagdad. Den alkoholiserte skraphandleren Hadi samler ikke bare skrot, men også legemsdeler han finner etter de utallige eksplosjonene som til enhver tid hjemsøker den irakiske hovedstaden. I sitt sønderskutte skur av hjem syr han sammen en kropp av uskyldige offer, et legeme han mener myndighetene kan gi en skikkelig begravelse. Hadi trenger bare å finne en nese til Hvahetern, som han kaller kroppen …


Hasib er en ung mann som nettopp har stiftet familie og jobber som sikkerhetsvakt på et hotell. Tragisk nok mister han livet når han forsøker å stanse en lastebil full av eksplosiver. Hasibs sjel leter desperat etter en kropp, for å finne ro …
Akkurat, Hvahetern besjeles og går ut i Bagdads gater for å hevne og yte krigens uskyldige ofre rettferdighet. Sammensatt som han er, ser han på seg selv som Iraks første helt ekte borger. Til å begynne med dreper han kun skyldige og direkte onde mennesker. Etter hvert, siden han stadig trenger å erstatte deler av seg selv, blir drapene mer tilfeldige. Hvem av oss er ikke delvis onde, rasjonaliserer han - monsteret er menneskelig følsomt og selvreflekterende.


Dette vekker selvsagt oppsikt og ytterligere frykt. Hendelsene belyses gjennom mangfoldige synsvinkler – irakiske myndigheter (en okkult etterretningsavdeling), okkupasjonsstyrkene (våre venner amerikanerne), media (falske nyheter!), en eiendomsspekulant og sekteriske sunnitter og sjiitter. Og hvem ser den assyriske kristne enken som mistet sønnen Daniel tjue år tidligere i Iran/Irak-konflikten i Hvahetern?


Hva slags roman er dette? Den fanger en atmosfære, gir et bilde av virkeligheten, kanskje ingen realistisk roman kan oppvise. Ja, det er referanser til Mary Shellys gotiske mesterverk ”Frankenstein”. Er det en dystopi? Normalt henviser dystopien til en nær framtid. ”Frankenstein i Bagdad” beskriver en virkelighet her og nå. Romanen blottlegger visuelt et historisk, tradisjonelt multikulturelt lands traumer preget av tre nylige kriger - gjennom hverdag og surrealisme. Det er en beksvart satire, den er hysterisk morsom.
Ahmed Saadawi er en irakisk forfatter, journalist og filmskaper bosatt i Bagdad. Det henvises forøvrig til novellesamlingen ”Lik på utstilling” av Hassan Blasim (eksil-iraker bosatt i Finland) for de som er interessert i nyere irakisk litteratur.