Gå til sidens hovedinnhold

BOKOMTALE: «Kunsten å miste» av Alice Zeniter

Artikkelen er over 1 år gammel
Bibliotekaren anbefaler

Algerie er et land hvis historie jeg bare har hatt en vag idé om. Uavhengighetskrigen og det smertefulle forholdet til Frankrike har vært kjent til en viss grad, og også nyere «arabiskevår-omveltninger». Nå er det en flott mulighet til å få mer perspektiv om det som har skjedd i dette store land nord i Afrika. Boken «Kunsten å miste» starter med at onkelen til franske Naïma spør om hun og hennes søstre har glemt hvor de kommer fra. Men hva betyr det? Algerie? Naïma og søstrene hennes er født i Frankrike og moren deres er fransk. Imidlertid begynner Naïma å bli plaget av sin egen algeriske familiehistorie, som hun vet veldig lite om.

Bestefaren til Naïma, Ali, blir ved et lykketreff en velstående huseier og en respektert mann. Når uroen i Algerie på 1950-tallet starter, må Ali ta et valg med vidtrekkende konsekvenser. Uavhengighetsbevegelsen FNL eller koloniale Frankrike? Til slutt kommer uavhengigheten og Frankrike trekker seg ut – og det går galt hvis du har tatt feil valg tidligere. Ali og familien må flytte til Frankrike, der mottakelsen ikke er så hjertelig som en krigsveteran som kjempet i de franske rekker under andre verdenskrig kunne forvente seg.

Boken fortsetter med Hamid, Alis sønn, som er født i Algerie, men som vokser opp som migrant i Frankrike. Hvordan tilpasser Hamid på den ene siden seg til fransk kultur og på den andre til foreldrenes noe bisarre forhold til Algerie? Forholdet er ikke lett. Hamid studerer fransk og jobber hardt for å komme videre i livet. Han skammer seg over faren sin. Den tidligere respekterte bonden er nå en underbetalt og kuet fabrikkarbeider. Hamids plikt er å oppføre seg som tolk og sekretær for sine analfabetiske foreldre. Etter hvert forlater Hamid også familiens tro og tradisjoner.

I det moderne Paris står Naïma, en fransk-algerisk kvinne, barnebarnet til Ali, overfor økende fiendtlighet overfor seg selv, selv om hun er innfødt franskmann. Etter hvert tar jobben Naïma har henne til Algerie, der faren aldri har vært siden han dro. Hva kan du finne i Algerie?

Boken er lett å lese, men gir mye til leseren. Forfatter Alice Zeniter gir ofte ikke direkte svar på spørsmålene hun stiller. Hun drøfter og diskuterer om alt på en raffinert, «fransk» måte.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.