Gå til sidens hovedinnhold

Ja, du kan få skattefradrag på bompengene

Artikkelen er over 4 år gammel

Men det gjelder langt fra alle.

– Det er noen vilkår som må være oppfylt for at du skal kunne få fradrag, sier Roar Lyby, som er seniorrådgiver hos Skatt Øst.

For det første må du spare minst to timer hver dag ved å kjøre bil kontra bruke rutegående transportmiddel som buss eller tog. Dersom du starter så tidlig eller slutter så sent på jobb at rutegående transportmiddel ikke er et alternativ gjelder det samme.

LES OGSÅ: Hvor mye må du betale i bompenger i året?

Det andre vilkåret er at du må ha utgifter til bom og/eller ferge som overstiger 3.300 kroner i året. Skatteetaten tar utgangspunkt i billigste reisemåte. Når det kommer til bompenger betyr det prisen du oppnår ved bruk av bombrikke som vil gi 20 prosent rabatt pr. passering mellom Lunner og Gran, og senere E16 når den står klar.

Raskeste måte til holdeplass

Når det er snakk om de to timene du må spare på å bruke bilen kontra buss eller tog, så er det tiden fra du drar hjemmefra til du ankommer jobben som gjelder. Skatteetaten tar utgangspunkt i den raskeste måten for deg å komme deg til bussholdeplassen eller togstasjonen.

Det spiller ingen rolle om du har behov for bil i jobben eller ikke. Det er fortsatt reiseavstanden som teller for skatteetaten.

Dersom du for eksempel leverer i barnehage eller på skole så faller dette inn under fradragsposten for utgifter til pass og stell av barn i post 3.2.10 i selvangivelsen. De som har en egenandel på over 22.000 kroner vil som tidligere få eget reisefradrag. Her kan man kreve fradrag for merkjøring man har på grunn av levering og henting av barn i barnehage eller SFO.

De som har tilstrekkelig reiseavstand og eventuelt rett til å kreve fradrag for bompenger (og kommer over en egenandel på 22.000 kroner), vil som tidligere få eget reisefradrag.

Les også

Blir tvunget til å sette opp prisen på kjøreopplæringen

LES OGSÅ:

Regn ut selv

– Det er mange regler å forholde seg til, Roar Lyby. Har du noen forslag til dem som er usikre på om de får fradrag eller ikke?

– Se på nettsiden vår. Der kan du legge inn bostedsadresse og jobbadresse og finne ut den avstanden som er mellom hjem og arbeid. Denne avstanden kan du beregne tidsbruken din ut ifra. Bruk en hastighet på 60 kilometer i timen ved beregning av tiden. Dersom du sparer mer enn to timer per dag på benytte bil, beregner du summen du kan kreve fradratt for bompenger ved å ta antall passeringer i bommen og gange med rimeligste passeringsalternativ. Kalkulatoren vil så regne ut summen som du har rett til å kreve som reisefradrag i post 3.2.8 sier seniorrådgiveren i Skatt Øst, og legger til at et vanlig arbeidsår i full stilling er beregnet til 230 dager.

HER ER SKATTEETATENS KALKULATOR

Bompenger riksveg 4

  • Innkreving av bompenger på nye riksveg 4 ved kommunedelet starter når Granstunnellen ferdigstilles sommeren 2017.
  • Statens vegvesen foreslår en takst på 47 kroner pr. passering for personbiler/kjøretøy under 3500 kg.
  • Dersom du har bombrikke får du 20 prosent rabatt, og betaler dermed 37,60 kroner pr. passering.
  • Kjøretøy over 3500 kg bør ifølge Statens vegvesen betale 78 kroner pr. passering. Her gis det ingen rabatter.
  • Beløpene endres i henhold til konsumprisindeksen når innkrevingen starter.
  • Når ny riksveg 4 i Lunner (oppstart 2018) og eventuelt strekningen Sandvold-Amundrud står ferdig, vil bomsatsen øke.
  • Om det blir én eller to bommer på nye riksveg 4 skal forhåpentligvis avgjøres før sommeren 2017.
  • Saken skal behandles i kommunestyrene i Gran og Lunner og fylkestinget, før Stortinget tar den endelige avgjørelsen.

Kommentarer til denne saken