Bomstasjonene kan forsvinne – Datatilsynet gir grønt lys for GPS-måling

Bomstasjonen på riksveg 4, og andre stasjoner, kan forsvinne.

Bomstasjonen på riksveg 4, og andre stasjoner, kan forsvinne. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Om få år kan antall kjørte kilometer avgjøre hvor mye du skal betale i veiavgifter til statskassen. Datatilsynet gir nå grønt lys for GPS-måling.

DEL

Flere politiske partier og bilorganisasjoner har lenge vært enige om at satellittbasert veiprising, der bilistene betaler for hvor mange kilometer bilen kjører, bør erstatte dagens bompenger, skriver Aftenposten.

Et slikt system kan erstatte dagens avgiftssystem med bompenger, drivstoffavgifter, engangsavgift og trafikkforsikringsavgift. En utfordring har vært å ivareta personvernet, men Datatilsynet mener nå at dette kan løses. Det kan bety at veiprising kan være på plass om fem-seks år.

– Ja, vi mener utfordringen mellom veiprising og personvern kan løses, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon til Aftenposten.

– Det er allerede lansert interessante tekniske løsninger for et nytt veiprisingssystem som tar innover seg utfordringene knyttet til personvernet. Mye av teknologien er allerede på plass, sier han.

Utredes for tungtransport

Samferdselsdepartementet er i gang med en utredning om veiprising, men foreløpig kun for tungtransporten. Thon foreslår at Stortinget setter ned et utvalg som skal utrede en helt ny løsning for veiprising som ivaretar personvernet.

I regjeringsforhandlingene som nå pågår på Hadeland, jobber KrF og Venstre for at et slikt utvalg skal bli del av en ny regjeringserklæring.

KrF leverte allerede i fjor høst et representantforslag der partiet foreslår at Stortinget ber regjeringen utrede og planlegge innføring av satellittbasert veiprising. Venstres Abid Raja sa nylig at Venstre også ønsker å erstatte bompenger med veiprising så snart personvernutfordringene er ivaretatt. Tirsdag 8. januar er det høring i Stortinget om saken.

Forslag fra Gran

Det er også kjent at Gran Ap fremmet et forslag om veiprising til Aps landsmøte, og fikk dette vedtatt der.

BAKGRUNN: Dagens bomstasjoner kan bli fjernet, men ...

Lyssignaler og skilt forsvinner

Allerede fra 15. januar skjer det endringer i bompengeinnkrevingen. Fra da av vil ingen nye bomstasjoner få lyssignal og takstskilt. I løpet av 2019 fjernes de også fra eksisterende bomstasjoner, som den på riksveg 4 i Gran.

Det er Vegdirektoratet som har bedt Statens vegvesen om at lyssignalene - altså det som blant annet gir deg en grønn pluss i "kvittering" ved passering - fjernes, ifølge Bergens Tidende. Begrunnelsen er først og fremst økonomisk. Ifølge Vegdirektoratet er det store drift- og vedlikeholdsutgifter forbundet med dette lyset, og direktoratet er usikre på hvorvidt trafikantene faktisk har nytte av det.

Fjerningen av takstskiltene begrunnes i at mange takstkategorier gjør det uoversiktelig for trafikantene. Også her trekkes kostnader fram. Direktoratet har også påpekt at informasjonen finnes blant annet på internett.

LES OGSÅ: Frp vil kutte i bompenger ved å fjerne elbil-gode

Artikkeltags