Tingelstad: Vi møter Oda på Melbostad gård i Tingelstad. Hun har allerede fullført et år på Veterinærhøyskolen i Oslo og planen er å bli veterinær.
Studenten hadde ingen planer om å bli dyrlege da hun var liten og forteller at interessen for studiet kom fordi hun er opptatt av biologi og har alltid vært glad i dyr.
De tre første årene er tunge teoretisk. Derfor er en sommerjobb på en gård en fin avkopling.
Fint men hardt
Livet som bonde er imidlertid ikke bare fryd og avslapping.
Arbeidsdagen starter seks på morningen og slutter seks på kvelden.
Kuene skal melkes og fjøset skal vaskes og ryddes. Det er alltid noe å gjøre og det er mye fysisk hardt arbeid.
– Det blir mye bæsj, lukt og slit, men det har sin sjarm det også. Det er en egen livsstil og en overgang for et B-menneske som meg, men nå som jeg har kommet inn i det er det et veldig fint avbrekk fra studiene, sier Hulbak.
Veterinærstudenten synes det mest utfordrende er å melke kuene, men heldigvis har man i dag maskiner som gjør mesteparten av jobben.
"Det blir mye bæsj, lukt og slit, men det har sin sjarm det også.
ODA Heier Hulbak
midlertidig bonde
– Det kan være litt vrient å få på melkeutstyret på jurene. Det er en helt egen teknikk som tar litt tid å lære, forteller Hulbak.
En del av utdannelsen
For å bli veterinær må man dokumentere praksis med dyr i en jobbrelatert sammenheng. På denne måten fletter Hulbak sommerjobben inn i utdannelsen.
– Det er mye teori, men som dyrlege må man også ha praksis med dyrene. Denne jobben gir god praktisk innsikt i produksjonsdyr, forklarer Hulbak.
Utdannelsen tar fem til seks år og etter sommeren flytter Hulbak tilbake til Oslo, men hun legger ikke skjul på at det kanskje blir en jobb på Hadeland når utdannelsen er over.
– Det er selvsagt en mulighet for det. Jeg er fra Tingelstad og trives på gård, selv om jeg ikke har jobbet i fjøs på denne måten før, sier studenten.
I Oslo har Hulbak en praksisplass på en veterinærklinikk.
Viktig læring
Den midlertidige bonden anbefaler flere å ta seg en jobb på en gård. Det gir et bedre innblikk i hvordan ting fungerer.
– Når man går på butikken og kjøper en liter melk, er det mange som ikke forstår prosessen og hvor mye arbeid som ligger bak melkeliteren, sier Hulbak.
Noen tanker går til bonden med heltidsjobb også.
– For den faste bonden er det ingen bønn. De må opp uansett vær og helse. Det er noe å tenke på, avslutter Hulbak.