Gå til sidens hovedinnhold

Ser du noen du kjenner?

Artikkelen er over 4 år gammel

Da utsmykningen på Brandbu Barneskole ble avduket mandag, var det en veritabel nostalgibombe av bilder som fylte veggen i storsalen. – Der er jeg, sier en overveldet rektor Inger Raastad Jåvold.

Jenny Alnæs sitt kunstverk har tatt halvannet år å sette sammen. Og den rette beskrivelsen er så definitivt å sette sammen.

– Totalt er det 4.450 bilder i treet, i tillegg til 2.200 bilder som danner bakteppet og rammen rundt, sier kunstneren selv.

Bildene, hvorav det eldste er fra 1906, har hun fått låne fra skolene og kommunen, i tillegg til de hun har fått laste ned fra nettsider og tatt selv i løpet av fjoråret.

– Det har vært utrolig artig og lærerikt å jobbe med, samtidig som det har vært veldig, veldig mye jobb. Men barna som har fått se det nå er i fyr og flamme, så det har morsomt å se reaksjonene deres, sier kunstneren.

Hun er den av totalt 80 interesserte som til slutt fikk jobben med å smykke ut veggen i storsalen, i tillegg til et liknende kunstverk i trappeoppgangen i enden på skolen.

Vår historie

– For litt over ett år siden ønsket vi velkommen til en ny skole, hvor tre skoler var blitt en. Dette vi ser her nå er det levde livet på de skolene og hvor vi kom fra. Det er sikkert mange av dere som nå kan si at «der er pappa» eller «der er broren min». Sånn kan vi alle gå framover når vi ser på kunstverket og dette er historien vår som vi tar med oss videre, sa rektor Inger Raastad Jåvold til elevene da kunstverket ble avduket.

Rektoren var overveldet over all historien som er samlet i kunstverket og vil etter hvert sørge for at også tidligere skoleelever og andre interesserte skal få ta det i nærmere skue.

– Jenny skal ha noen utstillinger senere i år og da vil vi jobbe med å få til befaring av kunstverket, sier Raastad Jåvold.

Nostalgibombe

To av dem som ble stående og se etter både kjente og seg selv var Ellen Sørli og Hilde Berg Kristiansen, som mente verket var herlig nostalgisk og imponerende.

– Det er rett og slett fantastisk, og en utrolig artig idé. Der ser jeg datteren min, der er sønnen min, og der oppe er jeg, humrer Berg Kristiansen.

6.650 bilder fra skolehistorien utgjør Jenny Alnæs sitt kunstverk på Brandbu Barneskole.

Inspirasjonen til verket kom for over 20 år siden da Alnes satt i et fly over New York og så byen med lysene under seg. «Malingen» til verket har blitt til de siste 100 årene, og kunstneren selv hilste høflig da hun møtte spannene.

– Det er hyggelig å se dere på ordentlig, etter å ha sett dere på bilder det siste året, sa hun til elevene før hun fikk velfortjent applaus for arbeidet.

Bildeserie

Kunstverket på Brandbu Barneskole

Kommentarer til denne saken