Mye å lære: Grunnkurs i kajakk med Brandbu Idrettsforening.
Regine Boym

Kajakk i Randsfjorden blir stadig mer populært

Brandbu Idrettsforening (BIF) arrangerer kurs i kajakk. Det er har blitt et populært tilbud.
Publisert

ULSNESTANGEN: – Vil du ha kajakk-kurs i bursdagsgave?, spør min mor. Hun har selv blitt bitt av kajakk-basillen, og kan ikke skryte nok av BIF Kajakk. Jeg takker ja til gaven, får med meg min far og dagen etter møter vi opp ved Ulsnestangen.

På tre dager ble jeg kajakkfrelst og meldte meg inn i Brandbu Idrettsforening.

Fulle kurs

Det er til sammen ti stykker som har meldt seg på grunnkurset. Noen har padlet før, andre er helt nye.

– Alle kurs fylles opp. Vi overbooker for å gi plass. Vanligvis er det åtte-ni personer på kurs, men nå kjører vi ti-elleve, forteller instruktør Ove Nordberg.

Det er han og Johnny Hundershagen er kursets instruktører.

Våte dager

Den første kurskvelden starter rolig. Alle deltakere tar på seg våtdrakter, spruttrekk og redningsvester. Instruktørene forteller om kajakkene før det er tid for å bevege seg ut i vannet. Det viser seg å være vanskeligere enn en skulle tro. Allerede før alle har kommet seg opp i kajakkene, har gruppa opplevd sitt første velt. Flere skal det bli utover kvelden. Om du tenker at en holder seg tørr i kajakken, tro om igjen. I løpet av kursdagene har samtlige vært en tur uti vannet. Både ufrivillig og frivillig.

– Det har vært spesielt morsomt å bade, forteller Vivi Haug Stokke leende siste kurskveld.

Bratt læringskurve

I løpet av de tre kveldene i Randsfjorden er det mye som skal læres. Undertegnede går fra å ha null peiling på kajakk, til å bruke ord som styringstak, sveipetak og sideveis forflytning.

– Det har vært gøy å knekke koder, og bryte barrierer. Det har vært en kjempebratt, men morsom læringskurve, sier kursdeltaker Marianne Gjerdalen.

Redning: Det er tøft å se på når Julie Arvesen på 11 år redder Johnny Hundershagen.

Redning: Det er tøft å se på når Julie Arvesen på 11 år redder Johnny Hundershagen. Foto:

I løpet av kurset lærer deltakerne også om egenredning og kameratredning. Om hvordan en skal pakke i kajakken, og hva farene for en padler kan være.

– Det er gøy å se framgang og progresjon på kort tid. Selv om noen kanskje var litt engstelige for å gå ombord i en kajakk før kurset, tror jeg ingen kvier seg for å ta en kajakk ut på fjorden nå. Nå håper jeg folk blir med på onsdagstrening, sier Nordberg siste kvelden.

God gjeng: Det var god stemning i gruppa. Fra venstre: Henriette Bygmester-Boym, Solveig Hallum, Julie Arvesen, Vivi Haug Stokke, Vegard Øfstaas, Johnny Hundershagen, Anders Melaas, Ulf Oddvar Rogneby, Marianne Gjerdalen, Ove Nordberg, Ole Marius Arvesen og Anita Snellingen Arvesen.

God gjeng: Det var god stemning i gruppa. Fra venstre: Henriette Bygmester-Boym, Solveig Hallum, Julie Arvesen, Vivi Haug Stokke, Vegard Øfstaas, Johnny Hundershagen, Anders Melaas, Ulf Oddvar Rogneby, Marianne Gjerdalen, Ove Nordberg, Ole Marius Arvesen og Anita Snellingen Arvesen. Foto:

Ga mersmak

Det er kjedelig at kurset er over, og at gruppa ikke skal møtes igjen neste kveld. Etter tre dager er nemlig alle kajakkfrelst.

– Jeg var veldig i tvil om kajakk var noe for meg, men nå skal jeg bli med på treninger og lære enda mer, forteller Solveig Hallum.

Det skal undertegnede og. Nå har jeg meldt meg inn i Brandbu Idrettsforening, betalt avgift og er klar for mer kajakkmoro på fjorden.

Artikkeltags