Brandbu kino fortsetter serien med filmsnakk, og denne gangen er det altså en spesialvisning av en aktuell film som står på programmet. I forbindelse med visningen, inviterer de også publikum til en samtale med regissøren, Mats Grorud.

Visningen av filmen «Tårnet», er et samarbeid med Hadeland kirkeakademi. «Tårnet» er en prisbelønt norsk animasjonsfilm, som handler om fire generasjoner palestinske flyktninger i Libanon.

Det er første gangen Brandbu kino viser en film med arabisk tale, men filmen er tekstet på norsk.

– Jeg ble veldig glad da Hans Erik Raustøl tok kontakt med forslag om å sette opp denne filmen. Tidligere har vi snakket om hvordan kommunens kulturtilbud kan tilrettelegges for publikum på tvers av kulturell identitet og bakgrunn, og derfor er det spennende at en norskprodusert film nå kan vises på arabisk med norske undertekster, uttaler kinosjef Torstein Nybø.

 

– Vil gi en forståelse

Både Nybø og Raustøl håper og tror det vil være interesse for visningen.

– På Hadeland har vi en stor gruppe med flyktninger som har sin bakgrunn fra land i Midtøsten. Syriske flyktninger utgjør nok den største gruppen, men vi kjenner også unge menn fra både Libanon og Palestina, forteller Hans Erik Raustøl.

Han er leder for Hadeland kirkeakademi, men også en av frontfigurene i «Verdens gutter».

I tillegg til at regissøren skal introdusere filmen, settes det av god tid til spørsmål og samtale etter at filmen er vist.

– Å se denne filmen vil gi oss en større forståelse av folk som kommer fra slike områder av verden. At regissøren også har takket ja til å komme, gir oss en spesiell mulighet til også å høre hva han erfarte da han selv bodde i en flyktningleir og opplevde situasjonen på kroppen, avslutter Raustøl.

Flyktningleir i Beirut

«Tårnet» er en fortelling om den elleve år gamle jenta, Wardi, og hennes oldefar Sidi, som bor sammen i et høyt tårn i en flyktningleir i Beirut i Libanon. Helt siden Sidi kom til flyktningleiren i 1948 har han holdt fast på håpet om å returnere til sitt kjære Palestina, men nå er tiden i ferd med å løpe ut. Filmen tar oss med på Wardis reise til fortiden gjennom historiene til de fire generasjonene som bor i tårnet, i søken på Sidis tapte håp og hennes egen framtid.

Filmen er basert på ekte historier fra intervjuer, samtaler og observasjoner gjort av regissør og manusforfatter, Mats Grorud, mens han selv bodde i en flyktningleir i Beirut.

15. mai 1948 ble staten Israel opprettet, til tross for omfattende protester fra palestinerne som bodde i området fra før. Store deler av den palestinske befolkningen ble fordrevet fra sine hjem og over 500 palestinske landsbyer ble ødelagt.