Gå til sidens hovedinnhold

Fått med deg veggdyr hjem i kofferten? Hunden Ulla kan finne dem

Artikkelen er over 3 år gammel

Stadig flere får med seg veggdyr hjem fra ferie. Da kommer Veronika og Ulla til unnsetning.

BRANDBU: Veggdyr er et stadig økende problem i Norge. Parasitten som nesten ble utryddet på 50-tallet dukker stadig opp i flere norske hjem, hovedsakelig på grunn av at folk reiser mer enn før, og veggdyrenes resistens mot flere midler.

– Når noen er bekymret over å ha fått veggdyr i huset, kommer vi på utrykning med en gang, forteller Veronika Nordgård.

Hun etablerte selskapet Norsk Spesialsøk Tjeneste i fjor høst. Sammen med den tre år gamle pinscheren Ulla, rykker de ut på både private og mer offentlige oppdrag.

Omfattende treningsprogram

Etter ett års omfattende program med mye trening, ble Ulla i fjor sertifisert som søkshund på veggdyr.

– Det er en lang prosess å trene opp en søkshund. Det å lære seg å identifisere lukt er en ting, men det å trene opp motivasjonen, søksatferd og søkskondisjon er også en viktig del av treningen. Dersom vi for eksempel skal søke gjennom et hotell er dette viktige egenskaper. I tillegg må vi som trenere lære oss å lese hunden og ikke minst å stole på den, forteller Nordgård.

Nå venter hun også en sertifisering av Ulla i søk av mus- og rottekadavre, i tillegg har Nordgård planer om å anskaffe en søkshund til.

Effektiv identifisering

Når Ulla kommer inn i et rom kan det ta kun to minutter før hun har identifisert de små, blodsugende parasittene. Dersom hun skulle markere, er det 98 prosent sjans for at veggdyrene er til stede.

– Hun markerer ved å fryse når hun finner veggdyrene og bruker nesa til å vise akkurat hvor de er. Jeg merker det også på intensiteten hennes om det er noe som fanger oppmerksomheten, forteller Nordgård.

Å bruke en erfaren søkshund er 95 prosent mer produktivt enn menneskelig søk. Dersom Ulla skulle markere ett eller flere steder, må et skadedyrfirma inn. I disse tilfellene anses varme- eller kuldebehandling for å være mest effektivt. Dette koster, og Norgård anbefaler alle å sjekke om en slik utgift dekkes av forsikringen.

 VIDEO: Hund på veggdyrjakt

Hvordan forebygge veggdyr?

Når du er ute og reiser:

  • Undersøk undersiden av senga, madrasser, og sprekker etter svarte flekker med lommelykten på mobilen. Dersom du finner eller mistenker veggdyr, skal du be om et nytt rom eller skifte overnattingssted.
  • Hold bagasjen i kofferten til enhver tid.
  • Plasser gjerne kofferten over gulvet i et kofferstativ eller lignende. Sørg for å ikke ha den ved senga.
  • Har du overnattet et sted du mistenker veggdyr, bør du kulde- eller varmebehandle bagasjen før hjemkomst.

Kilde: Folkehelseinstituttet

 

Kommentarer til denne saken