– Bringebæra trenger litt mer varme

PLUKKER SELV: Hans og Ingeborg Dæhlen plukker det meste av bære selv. Barnebarnet Rikke Alvine (2) hjelper gjerne til med å spise.

PLUKKER SELV: Hans og Ingeborg Dæhlen plukker det meste av bære selv. Barnebarnet Rikke Alvine (2) hjelper gjerne til med å spise.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det har vært et godt år for jordbæra, men nå går det mot slutten. For bringebæra er det litt mer usikkert.

DEL

BRANDBU: Hans Dæhlen på Dæhlen Vestre er ikke blant de største bærprodusentene, men har både jordbær og bringebær. Før var han jordbærprodusent i større skala, men på grunn av sterk konkurranse har han valgt å trappe ned litt. For fire-fem år siden startet han også med bringebær. Han forteller at jordbærproduksjonen har vært bra.

– Det har vært mye bær i år, men nå går det mot slutten. Det er kanskje bær igjen ei uke framover, sier han.

Plukker mye selv

Sammen med kona Ingeborg plukker han en del bær selv. I tillegg har han litt hjelp av folk i nabolaget. Blant annet et par skoleungdommer.

– Jeg driver i så liten skala at jeg ikke ser noen grunn til å bruke utenlandsk arbeidskraft. Bæra blir også solgt lokalt, forteller Dæhlen.

Han har tre-fire mål med jordbær i år, og cirka et mål med bringebær. Den er i ferd med å bli moden nå.

– Vi har akkurat begynt å plukke bringebær. Det er helt i starten. Avlingene ser gode ut, men da er vi avhengige av litt varme framover. Regn har vi fått nok av, så vi får satse på at Vår Herre stenger kranene snart, sier Dæhlen.

Enkelt med selvplukk

– Jordbær vil de fleste ha ferdig plukket, men bringebær kan de godt plukke selv. Det er litt enklere, for de kan stå og plukke rett i ei plastbøtte. Det er enkelt både for oss og kunden, sier Dæhlen.

Han forventer en del interesse for selvplukk av bringebær framover, dersom det tørker opp litt.

Lenge sør på Hadeland driver en annen bærprodusent. Geir Hære driver stort i jordbær både på Jevnaker og i nordre Oppdalen. Han er mellomfornøyd med sesongen.

– En kald vår førte til at plantene vokste seg sakte store og fikk mange blomster. I tillegg ble det lite råte. Så avlingene har vært veldig gode i år, sier Hære.

Misfornøyd med Bama

Han forteller også at det har vært en svært god kvalitet på årets bær.

Grunnen til at han likevel bare er sånn passe fornøyd, er at prisen på bæra har vært svært lav.

– Bama importerte bær fra Sverige i tillegg til den norske bæra helt fram til 20. juli. Det gjorde at det ble for mye bær på markedet, og prisene ble presset ned. Det var selvsagt ikke vi produsenter særlig godt fornøyd med, sier han.

På feltet Hære har på Jevnaker sesongen over allerede. Men på feltet i Nordre Oppdalen er det fortsatt aktivitet.

– Det ligger høyt og da blir bæra senere moden. Jeg vil anslå at vi har bær på det feltet fram til rundt 20 august, altså i et par uker til, forteller Hære.

Artikkeltags