Ragnhild (12) følger mamma Evas fotspor som Ragna

FINNER VELKJENTE BUKKER: Ragnhild testet ut rollen som Ragna i løpet av vandreteateret på Sommertoget og føler seg klar til å finne bukkene slik mor Eva gjorde det i 2000.

FINNER VELKJENTE BUKKER: Ragnhild testet ut rollen som Ragna i løpet av vandreteateret på Sommertoget og føler seg klar til å finne bukkene slik mor Eva gjorde det i 2000. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Når Bronsebukkene returnerer i 2018, etter fem års fravær, blir det en familiær opplevelse for Ragnhild Auråker Solheim (12) å ta rollen som Ragna.

DEL

Da Bronsebukkene hadde sin første forestilling i 2000, ble rollen som Ragna spilt av Eva Oppen Solheim. Til sommeren vil Evas datter Ragnhild bekle rollen. Ragna er jenta som finner bronsebukken og blir transportert tilbake til bronsealderen

– Jeg blir en bedre Ragna enn mamma, sier hun ubeskjedent.

Mens mamma Eva står ved siden av. Pågangsmotet er det ingenting i veien med.

– Men jeg kjenner rollen litt fra før også da, siden jeg var Ragna i vandreteatret under sommertoget, sier 12-åringen.

Drømt om rollen

Det er ikke fritt for at det var nettopp på grunn av at moren spilte rollen i utgangspunktet at datteren som nå går på Lunner ungdomsskole siktet seg inn mot hovedrollen under auditionen på Frøystad i helga.

– Det var på grunn av henne og jeg har hatt lyst på rollen siden jeg var liten. Men jeg er en independent woman jeg altså, så det blir min tolkning, sier hun.

– Jeg synes bare det er kjempegøy at hun ville ha, og fikk rollen. Hun har vel litt Ragna i seg, i det at hun kan være litt vrang og vanskelig, begynner mamma Eva.

– Den biten kjenner jeg meg igjen i, men jeg graver ikke så mye i jorda, supplerer Ragnhild, som ser fram til å begynne på ordentlige øvinger til forestillingene til sommerne.

Back to basics

Produksjonsleder Kristin Friborg i Bronsebukkene har all tro på at forestillingens gjenoppstandelse vil bli vel så bra som de forrige, og mer påkostede forestillingene. Forhåpentligvis uten å knekke den økonomiske ryggraden denne gangen. Når Bronsebukkene 2018 går av stabelen er det fritt for store norske skuespillernavn og renset for kostnadstunge produksjoner. Budsjettet har krympet fra drøye to millioner kroner, til snaue 600.000.

– Det er back to basics for oss. Vi har startet på scratch før, og nå gjør vi det igjen. Det som er trist er å ikke være på Olimb gård lenger. Det å flytte til Hadeland Folkemuseum er bra også, siden det er en del av fornyelsen, sier Friborg.

I den forbindelse betyr det mindre forestillinger, flere ganger, for færre folk.

– Vi har lagt opp til fem forestillinger fra onsdag til søndag, med 200 plasser. Da slipper vi det vi opplevde på slutten av den forrige tiden, at det var halvtomt blant publikum. Så vi har tonet ned det meste, men det bærende er fremdeles med, som er selve skuespillerne som brenner for Bronsebukkene, sier hun.

Audition

Inne i gymsalen på Frøystad var det i helgen rundt 50 teaterlystne sjeler samlet for å prøvespille til små og store roller, med og uten replikker og sverdfekting. Andre igjen vil jobbe bak scenen. Noen kjente, noen fullstendig ferske.

– Det er omtrent 50/50, som er helt naturlig. Mange av dem som var med i starten har flyttet vekk fra området, eller har valgt å ikke bli med av andre årsaker. Men det er fremdeles en pågang og interesse vi er kjempefornøyde med, sier Friborg.

Regissør Hanne Brincker, som er den første kvinnen som har hatt regien på stykket, kjører de frammøtte gjennom forskjellige leker og øvelser, for å teste samspillet og evnen til å være noen andre enn sitt daglige selv.

Flaskekasting til hverandre i sakte film, lekeslåssing med pinnesverd, passende entré på scenen og ikke minst framførelse av replikker står på programmet under Brinckers pedagogiske blikk.

TEATERLEK: Hanne Brincker, den første kvinne som har regihånden på Bronsebukkene, ville at de interesserte skulle få leke seg inn i rollen som bronsealderinnbyggere.

TEATERLEK: Hanne Brincker, den første kvinne som har regihånden på Bronsebukkene, ville at de interesserte skulle få leke seg inn i rollen som bronsealderinnbyggere. Foto:

Til slutt blir fire av stykkets sentrale roller besatt. I tillegg til Ragna er Nora Ramsrud utpekt som Liv, Lasse Friborg som Rein og Bendik Simensen som Miros.

– Men vi trenger folk som også kan bidra når det gjelder bygging, matservering, markedsføring og på andre områder, sier Kristin Friborg.

VIKTIG STØTTE: - Vi synes det er viktig å støtte lokal kultur, sa Hans Leite i Sparebankstiftelsen Ringerike Hadeland til produksjonsleder Kristin Friborg da han overrakte 150.000 kroner til Bronsebukkene.

VIKTIG STØTTE: - Vi synes det er viktig å støtte lokal kultur, sa Hans Leite i Sparebankstiftelsen Ringerike Hadeland til produksjonsleder Kristin Friborg da han overrakte 150.000 kroner til Bronsebukkene. Foto:

Pengestøtte

Før auditionen tok til, kom også en kjærkommen gladbeskjed til de frammøtte. Hans Leite i Sparebankstiftelsen Ringerike Hadeland kom innom med en gavesjekk på 150.000 kroner til produksjonen.

– Dette er lokal kultur, som vi synes det er artig å gi støtte til. Samtidig er det utrolig artig å se hvor mange som møter opp når dere har audition på denne måten. Gratulerer med støtten og lykke til, sa Leite før han overrakte sjekken til Kristin Friborg.

Artikkeltags