Ønsker velkommen til Bygdedag

LOKALTURISME: Arrangørene bak Bygdedagen, som er førstkommende søndag, håper så mange som mulig av både sambygdinger og tilreisende vil være turister i eget nærområde. - Alt er åpent, og det er gratis inngang på alt, sier komiteen.

LOKALTURISME: Arrangørene bak Bygdedagen, som er førstkommende søndag, håper så mange som mulig av både sambygdinger og tilreisende vil være turister i eget nærområde. - Alt er åpent, og det er gratis inngang på alt, sier komiteen.

Artikkelen er over 2 år gammel

Norske verdier har vært i vinden som aldri før i forbindelse med valget. Så også under årets bygdedag på Granavollen.

DEL

Hva er norsk kulturarv? Hvilke verdier er norske og hva er egentlig norskhet?

Det et spørsmål som foredragsholder Cora Alexa Døving vil svare på når hun søndag holder foredrag i forbindelse med den nasjonale kulturminnedagen. Døving, som kommer fra HL-senteret, senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, vil holde foredraget i Mariakirken.

Ett av temaene hun vil komme inn på i forbindelse med det er når kulturinnslagene til innvandrere vil bli en del av den norske kulturen.

Tradisjoner

Bygdedagen arrangeres i år for 12. gang, og nærmiljøet på Granavollen er klare for nok en tradisjonell festdag, som åpnes med bygdedagsmesse i Nikolaikirken med sokneprest Unni Sveistrup.

– Dette blir jo litt oppstarten til Potetfestivalen og vi vil fokusere på å vise fram Granavollen som kulturområde, slik at bygdefolket kan få være turister i eget land, sier Kjersti Andresen i Gran kommune sammen med den øvrige troppen av arrangører.

Siden Granavollen inkluderer både Steinhuset, Søsterkirkene, Pilgrimssenteret, Glasslåven, Prestegårdshagen, Kommunehuset og Helgum gårdsbutikk bør det være nok å oppleve for nye tilreisende.

Hestefest

Den tidligere omtalte hesteskulpturen «Etter Skeid» vil avdukes foran Glasslåven, og kunstneren selv, Anna Widèn vil holde foredrag om både skulpturen og produksjonen av den.

For dem som mener hest er best i bevegelse, vil det også bli hestedrosje og ridning på Gran gård, som holder åpen gård hele dagen med et vell av aktiviteter.

– Spesielt potetplukkingen, som er gratis sjølplukk, pleier å være utrolig bra besøkt, sier Andresen.

På gården vil det også bli demonstrasjoner av gardsarbeid som skoing av hest, klauvskjæring, flatbrød- og lompebakst og saueklipping.

– Så kom innom. Alt er oppe, og selv de som er fra Hadeland kan oppdage noe nytt her, sier Andresen og resten av arrangementskomiteen.

Her kan du se bilder fra i fjor:

Artikkeltags