Vant pris takket være «ekte kjærlighet»

PRISVINNER: Våningshuset på Eid Vestre vant i kategorien bolighus. – Eiere og håndverkere har vist ekte kjærlighet til bygningen og dens historie, mener byggeskikkutvalget. FOTO: KARI MØYNER, GRAN KOMMUNE

PRISVINNER: Våningshuset på Eid Vestre vant i kategorien bolighus. – Eiere og håndverkere har vist ekte kjærlighet til bygningen og dens historie, mener byggeskikkutvalget. FOTO: KARI MØYNER, GRAN KOMMUNE

Artikkelen er over 4 år gammel

To fjordnære bygg ble torsdag trukket fram som ekstra gode eksempler på godt håndverk, materialvalg og utforming.

DEL

JAREN: Gården Eid Vestres våningshus, som ligger på halvøyen Eid på østsiden av Randsfjorden, ble torsdag tildelt Gran kommunes byggeskikkpris for kategorien bolighus. Dette etter at eierne Grete Friis Furulund og Tom Furulund har restaurert bygningen.

Les også: Vant pris takket være «ekte kjærlighet»

– Resultatet tyder på at eierne ikke har latt seg friste til snarveger, men heller la prosjektet ta den tid som var nødvendig. Både eiere og håndverkere har vist ekte kjærlighet til bygningen og dens historie, begrunner byggeskikkutvalget bestående av Roger Nyhus (leder), Kari Dæhlen og Helge Haukeli, med Atle Liaklev som aktivt varamedlem.

Ifølge utvalgssekretær Kari Møyner kom det inn nominasjoner for rundt 15 bygg, og utvalget var på besøk for å ta omtrent halvparten av dem i nærmere øyesyn.

– Forbilledlig måte

Det anføres videre at bygningens planløsning er beholdt, dog med et nennsomt utformet tilbygg med nødvendige funksjoner. I tilbygget har man stått friere i bruken av moderne elementer, mens den gamle bygningskroppen i høy grad har beholdt sitt historiske preg og opprinnelige funksjoner.

– Gran kommune ser det som svært positivt at eierne har restaurert og til dels tilbakeført bygningen på en så forbilledlig måte og dermed bidratt til å ta vare på en viktig del av vår kulturhistorie, skriver utvalget.

LES OGSÅ: Vinnerne i 2014

– Perle gjort tilgjengelig

Prisen deles ut annethvert år, og den offisielle overrekkingen fant sted under torsdagens kommunestyremøte. Utvalget hadde også denne gang delt prisen i to; bolighus og andre typer byggverk. Sistnevnte utmerkelse gikk til Lokstallen i Røykenvik.

– Lokstallen er et landemerke i Røykenvik. Diverse ombygninger siden oppføringen stilte store krav til nye eieres pågangsmot. Man har valgt å gå grundig til verks, og aller mest iøynefallende er det nye ryttertaket, inspirert av det opprinnelige noe mindre luftetaket for damplokomotiv som preget taket opprinnelig. Ryttertakets vinduer gir et flott og funksjonelt overlys til butikken i bygningens andre etasje, og ned til restauranten gjennom åpningen som er gjort i gulvet, lyder juryens omtale.

Hederlig omtale

Et nytt inngangsparti godt tilpasset helheten trekkes også fram.

– Veggene i tegl og murpuss stilte store krav til rett restaurering. En vakker uteplass mot fjorden binder sammen bygningens indre rom og landskapet omkring, begrunnes valget.

Bygningen omtales av utvalget som en perle som er gjort tilgjengelig for alle, og gir inspirasjon til videre utvikling av den historiske og kulturelt viktige Røykenvik.

– Gran kommune ser det som svært positivt at Benedikte Ferner og Aage Hvinden har flott restaurert og videreutviklet Lokstallen, roser juryen.

Låven på Høgkorsplassen nord for Brandbu, ved Cathrine Barlinn og Sven Barlinn, får i tillegg hederlig omtale av byggeskikkutvalget.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken