– Det er rett og slett fordi jeg er litt egoistisk. Jeg har spist plantebasert i flere år, men det er et ganske dårlig utvalg i butikken med ytterst få alternativer.

– Derfor tenkte jeg at hvis jeg får til å lage det jeg føler mangler, som bacon og spekemat, kunne reisen virkelig begynne. Andre kjøttsubstitutt er lett å få tak, men akkurat bacon var vanskelig – og bacon er jo sykt digg.

Slik oppsummerer Wergeland tankegangen bak facon.

– Det blir selvfølgelig ikke likt som bacon, men vi føler vi har kommet veldig nærme. Dette er et produkt som er godt, sunt og næringsrikt, forklarer gründeren.

– Facon er mer eller mindre kun laget på proteiner, og hvete – noe som gir et proteininnhold på 36 gram per 100 gram, legger hun til.

Geni av en kokk

Sammen med medgründer Anders Sjøblom, har hun kommet opp med det plantebaserte baconet som hun håper skal ta butikkhyllene med storm.

– Anders er et geni av en kokk. Han fortjener all skryt. Selv om han selv spiser kjøtt, har han klart å lage plantebaserte spekepølser som smaker kjøtt.

Etter at de startet produksjonen i Oslo, har de nå vokst seg så store at en fabrikk i Fredrikstad meldte sin interesse – til stor glede for Oslo-kvinnen.

– Anders og jeg produserte mye selv frem til nå. Etter at vi kom inn i Norgesgruppen, tenkte vi at dette ikke kunne gå lenger, vi trengte større lokaler.

Havnet i Fredrikstad

Hvilken fabrikk det er snakk om, ønsker Wergeland å holde hemmelig enn så lenge.

– Var det tilfeldig at dere havnet i Fredrikstad?

– Det var ikke helt tilfeldig, men heller ikke helt planlagt. Vi har en eier i Katerina Eriksen fra Moss, og hun har skrytt mye av Fredrikstad som by.

– Blant annet har hun sagt at Fredrikstad er den byen i Norge som er aller fremst på sirkulær økonomi, så vi har stor tro på at vi skal klare å utnytte ressursene som er tilgjengelige.

Egg er ikke det samme uten bacon

– Hvor likt er smaken på facon kontra vanlig bacon?

– Smaken er som baken, men vi var i hvert fall på Oslo vegetarfestival i år – og der endte vi opp med å bli den mest besøkte standen. Det var mange som reagerte med«wow, dette smaker ganske likt», svarer Wergeland.

– Det var også noen som sa at det ikke smakte så likt, men de synes det var digg uansett.

– Slike tilbakemeldinger gjør vel at dere for tro på prosjektet?

– Jeg har supertro på dette prosjektet! Vi skal bli Europas største. Go big or go home, sies det, smiler hun.

På hjemmebane har i hvert fall det plantebaserte baconet funnet sin plass.

– Det å spise egg uten bacon er ikke det samme. Nå som vi har fått facon på bordet er vi endelig der vi skal være. Også er det litt gøy med barna mine. De har nesten ikke opplevd noe annet, så de elsker jo facon.