Gå til sidens hovedinnhold

Cato fant hadelandshistorie i en kjeller på Tretten

Artikkelen er over 1 år gammel

Et tre års langt prosjekt startet med permer funnet på Tretten i Gudbrandsdalen. 19. februar presenterte forfatter Cato Andreas Bunkholdt (75) boken om Milorgs motstandskamp på Hadeland på Lunner bibliotek.

Ditt Hadeland

«Jeg har hatt en brennende interesse for krigshistorie, men prosjektet om Milorg på Hadeland startet egentlig ved en tilfeldighet», fortalte forfatter Bunkholdt.

Hoveddokumentasjonen til boka ble funnet i en kjeller på Tretten, med flere originaldokumenter fra oberstløytnant Knut Fosse. Sammen med dokumentasjon fra Per Chr. Hurum dannet det grunnlaget for boka.

Fakta

«Boka er helt og fullt basert på fakta, og dessverre er det mer som burde vært med. Når boken ble kjent, kom det flere bidrag som dessverre ikke rakk deadline før boka gikk i trykk», opplyste Cato.

Les også

Cato (74) fikk en koffert full av dokumenter fra krigen. Nå blir det bok om motstandskampen på Hadeland

Boken ble lansert to uker før jul, men til tross for ekstra historier blir det ikke noen bok nummer to.

Engasjementet rundt historien om Milorg på Hadeland var definitivt engasjerende for de frammøtte på biblioteket.

Hvor Cato Andreas Bunkholdt fortalte om oppbyggingen allerede tilbake i 1939, med Jevnaker Skytterlag som startet opptrening, og fram til skjebnedagene i april 1944 hvor organisasjonen sprakk og hele 95 personer ble arrestert av NS.

Forfatter i voksen alder

Pensjonisten Bunkholdt, som er bosatt på Lunner, er egentlig født i Oslo. Som 6 åring flyttet han til Roa. Han drømte egentlig om å bli sjømann, men etter 44 år innenfor IT og organisasjonsutvikling, ble en tilfeldig lapp på kontoret starten på hans forfatterkarriere.

22. februar blir det også arrangert skitur i regi av DNT Hadeland, for å minnes den store flyslippnatten.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.