Væreksperten: – Det gikk som det ofte gjør før hele Randsfjorden er islagt. Det ble ikke 20 minus

VINTERVÆR: Dag Anmarkrud forteller at det har vært et stabilt vintervær på Hadeland så langt i år.

VINTERVÆR: Dag Anmarkrud forteller at det har vært et stabilt vintervær på Hadeland så langt i år. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Selv om det har kommet mindre snø fra lufta, er snødybden på bakken så vidt større enn i fjor. Værekspert Dag Anmarkrud forteller at det skyldes at det er mer hold i årets snø.

DEL

Det har nemlig vært en januar måned med stabilt vintervær.

– Det har vært temperaturer på minussiden i hele januar. Unntaket er 1. januar, da tøff fønvind sørget for at temperaturen var oppe i 5,7 plussgrader, forteller Dag Anmarkrud.

Han fører statistikk over været på Gran, og han forteller at selv om det var minusgrader i lavlandet, holdt varmegradene seg noen dager til i høyden.

Lite ekstrem kulde

Gjennomsnittstemperaturen for hele januar ble minus 7,0 Det er drøyt én grad kaldere enn normalen her for de siste 25 årene, selv om det ikke har vært så mye hard kulde.

– Det så ut til at det kunne krype under minus 20 på kvelden 29. januar, ettersom det var klarvær. Men det gikk som det ofte gjør før hele Randsfjorden er islagt. Tåka kom sigende og hindret at temperaturen gikk lenger ned enn til minus 19,3. Det ble den laveste temperaturen i januar hos meg i Gran, sier Anmarkrud.

Mye mindre nedbør

I januar kom det bare 36 millimeter nedbør, alt som tørr snø. Dette er seks millimeter under normalen.

Til tross for nedbørmengder under normalnivå, ble største snødybde målt til 52 centimeter, målt den 28. januar. Det er faktisk så vidt mer enn største snødybde i januar i fjor, da det var en svært snørik vinter. Bare i januar 2017 kom det 84 millimeter nedbør.

– Dette viser at det var langt mer «hold» i januarsnøen i fjor enn det er i år. I fjor var det et mildvær ei uke før måneden var omme, noe som bidro til at snøen sank sammen, sier Anmarkrud.

Mer snø enn på Tryvann

Anmarkrud forteller at det ofte er en god del mindre snø i lavere strøk herover enn andre steder på Østlandet som det er naturlig å sammenligne med. I vinter har det imidlertid vært minst like mye snø her som de fleste andre steder.

– Jeg kan ikke huske at jeg noen gang har målt mer snø her i slutten av januar enn på steder som Hakadal og Tryvann, men det er tilfelle dette året. Det har også vært langt mindre forskjell på snødybden i lavlandet og i høyden enn det som er vanlig i området vårt, avslutter Anmarkrud.

Artikkeltags