Jeg har en fantastisk jobb! En av de tingene jeg er så heldig å få gjøre er å arrangere åpen lesesirkel. Vi har åpen lesesirkel på biblioteket tre ganger i halvåret. Da bestiller vi mange eksemplarer av samme bok, og låner ut boka til alle som vil ha. På et gitt tidspunkt møtes de som har lest boka for å snakke om den. En av de bibliotekansatte er alltid med i samtalen. Det er også vi som velger bok. Jeg er alltid spent på å høre hva folk mener om boka. Det er interessant å høre hva forskjellige personer ser i den samme boka, og hvilket inntrykk den har gjort.

Boka vi snakket om på sist lesesirkel var «Dager i stillhetens historie» av Merethe Lindstrøm. Denne boka gjorde sterkt inntrykk på meg! Det var mye ved den som appellerte: tematikk, oppbygging, språket og ikke minst karakterene.

Vi følger et eldre par som bor alene i et hus i utkanten av en by. Han er i ferd med å bli dement. Han snakker ikke lenger. Historien fortelles gjennom kvinnen. Vi tas stadig tilbake i tid. Historien nøstes langsomt opp. Jeg sitter med følelsen av at hun ikke forteller oss alt. Husker hun feil, eller holder hun noe bevisst tilbake? Både hun og mannen har opplevd dramatiske ting i livet sitt. De har delt opplevelsene med hverandre, men de tre voksne døtrene er helt uvitende om foreldrenes erfaringer. Hvorfor tier paret om det de har opplevd? Er det for å beskytte barna? For å beskytte seg selv? Hvordan har det påvirket forholdet til barna? Det her er ei bok jeg måtte ta meg god tid med til tross for at den bare er på litt over 200 sider.

På lesesirkelen denne gangen kom det ni stykker. Noen av deltakerne mente at dette var ei fantastisk god bok, mens andre ikke var like begeistra. Boka vekket engasjement. Uansett om man likte boka eller ikke var det mye å snakke om. Jeg opplever at det å snakke sammen om ei felles lest bok kan utvide leseopplevelsen. Dessuten er det sosialt og hyggelig.

Så da blir det to anbefalinger denne gangen: Les «Dager i stillhetens historie» – og finn noen og snakke med bøker om.