Gå til sidens hovedinnhold

Damene i BruktBokBua

Da jeg flytta til Korsrudlinna i Lunner for seks år siden oppdaget jeg snart at det var et spennende tilbud i bakgården til det som vel fortsatt kalles Handelslaget – et landemerke i enden av Lunner sentrum.

Ditt Hadeland

I bakgården ble jeg kjent med noen driftige og svært hyggelige damer. I velordnede reoler fantes både fag- og skjønnlitteratur, og det beste av alt, til svært hyggelig priser.

Etter vårt første møte har jeg vært innom i ny og ne, og det er alltid de samme damene som møter meg: Solveig Fossheim (79), Inger Vestby (72) og Anne Enger (70). Jeg har besøkt BruktBokBua mange ganger gjennom årene, og da jeg var innom i sommer for å levere noen bøker fikk jeg vite at damene var opptatt på annet hold. De var nemlig på Grindvoll og malte Skogglimt utvendig (!) Jeg tenkte at det er jo litt uvanlig at godt voksne damer tar på seg å male et forsamlingshus som jo i areal er vesentlig større enn en normal enebolig, så det måtte jeg sjekke nærmere.

Jeg tok meg derfor en tur til Grindvoll, og der var ganske riktig Anne, Solveig og Inger – som utgjør kjernen i Grindvoll og Lunner kvinne- og familielag – i full gang med å avslutte en malerjobb som de har holdt på med siden 27. mai i år. Anne kunne fortelle at de har brukt 70 dager på jobben, og er derfor veldig glad for at de nå er i mål.

Hva er bakgrunnen for dette engasjementet? I 2009 arrangerte damene et loppemarked på Skogglimt der det ble en del bøker til overs. Inger foreslå derfor å lage bruktbok-butikk, og Randi Engen, som var aktiv i laget den gang, stilte husleiefrie lokaler til disposisjon i uthuset. Dette var oppstarten til BruktBokBua, og etter snart 12 år har damene rundt 15.000 bøker og et helt rom fullt av glass, klær og pyntegjenstander som kunder kan få kjøpt for en billig penge. Kafeen med Solveigs kaffe og fantastiske vafler er også en del av dette flotte tilbudet på Lunner. Overskuddet fra bøker, pyntegjenstander og kafé gikk altså blant annet i år til utvendig oppussing av Skogglimt, der damenes innsats må betegnes som uvurderlig. Anne, som bor på Finsand ved Sperillen, har kjørt 50 minutter hver vei i hele sommer for å male, og bensinen har hun bekosta sjøl!

BruktBokBua holder oppe hver fredag, samt siste lørdagen i måneden. De kan fortelle at de vurderer å utvide med en lørdag til. At det ligger utallige arbeidstimer bak dette tilbudet er lett å forstå. Solveig står bestandig klar med kaffe og vafler i kafeen som tidligere var pølsemakeri, når jeg er innom. Det er det nok mange som setter pris på, for det er alltid andre gjester der sammen med meg.

Da jeg vokste opp var det vanlig at kara gikk med hatt – det er jo mer eller mindre historie i våre dager. Hadde jeg hatt en, skulle jeg tatt den av for disse flotte damene i BruktBokBua på Lunner.

Kommentarer til denne saken