Gå til sidens hovedinnhold

De eldres hverdag

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Et besøk på Lunner helse- og omsorgssenter ga tid til ettertanke. Koronatida har vært belastende for de eldre. Mangel på besøk, arrangementer som skaper glede, en tur ut for å treffe andre.

Jeg ruslet inn. Det var stille på avdelingen. Hilste på noen ansatte. Forventet at noen spurte hvem jeg skulle besøke. Ingen gjorde det.

Beboeren jeg skulle til lå på senga. Ga tydelig uttrykk for at tida ble lang. Dagene er like som de er for mange andre, men her er de veldig like. Ingenting/ lite skjer bortsett fra måltidene. Å få besøk er det som lyser opp. De som har familie er heldige. De kan glede seg over jevnlige besøk. De kan glede seg over familiebilder som henger på veggene.

Som sykepleier lærte jeg: «Det viktigste er ikke å legge år til livet, men liv til årene». I koronatida har det stikk motsatte skjedd og det har vært nødvendig. Ingen skal dø unødvendig.

Nå er alle eldre vaksinert, meste av helsepersonellet og også mange andre ute i samfunnet. Det er åpnet opp for besøk uten avtale og det er bra. Et oppmuntrende besøk som skaper liv og glede burde også være mulig. Å få en kaffekopp ved besøk burde være greit. Hyggelig for beboer og besøkende.

Ønsket med innlegget er at eldre skal få en meningsfull hverdag.

Kommentarer til denne saken