Det er tid for oppgjør | av biskop Solveig Fiske

Hamar-biskop Solveig Fiske.

Hamar-biskop Solveig Fiske.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Debatt Det er tid for oppgjør med holdninger og språkbruk som krenker menneskeverdet.

Bak oss har vi 22. juli. Denne dagen som i 2011 brakte så mye smerte sorg og savn. Så mye grusomhet og ondskap med bakgrunn i ei tenking og en ideologi som nedskriver menneskeverdet og betydningen av ethvert menneske sin verdi. Som trampet på den grunnleggende sannheten at vi alle er mennesker og tilhører hverandre som menneskeslekt på tross av forskjeller.

Jeg er så forskrekket, sint og opprørt over å lese hva unge overlevende etter terroren på Utøya får av hatmeldinger. Det er totalt uakseptabelt! Vi må slå ring rundt disse unge menneskene, løfte stemmen vår til protest og være tydelige på at dette går ikke an.

Som enkeltmennesker og fellesskap utfordres vi til å ta oppgjør med det som nå er avdekket.

Ikke minst må politikere i alle leire være så voksne at de tar et oppgjør med kommunikasjonsformer som gir legitimitet til de holdningene og den språkbruken som er omtalt i forkant av 22. juli i år.

LES OGSÅ: Eek Thorsen om hatmeldingene: – Som kvinne, innflytter og kulturarbeider er jeg lett å ta 

Jeg forventer at Fremskrittspartiet tar oppgjør med språkbruken og budskapet til profilerte politikere som Sylvi Listhaug. Noe annet er ikke mulig dersom en ønsker å framstå med anstendighet. De må forstå at når sentrale politikere tillater seg sleivete språkbruk så inviterer det andre til det samme.

De forferdelige hendingene som rammet unge mennesker på AUFs sommerleir og våre sentrale myndigheter 22. juli 2011 gjorde at vi reagerte med fokus på menneskeverd, samhold og omsorg. I møte med det umenneskelige og uforståelige, søkte vi sammen til det livgivende som har mange navn. Navn som kan samles i ordene. Tro, håp og kjærlighet.

Er alt dette glemt? Når vi ser hva de unge overlevende etter Utøya utsettes for så må vi si at det er tid for oppgjør med holdninger og språkbruk som river i stykker i stedet for å fremme gode verdier som respekt og samhold. Oppgjør med ei gift som sprer seg og gjør blind.

I respekt for hva ofrene på Utøya og i regjeringskvartalet ble utsatt for, må vi imøtegå holdninger og språkbruk som ikke bygger på menneskeverd og respekt for det enkelte mennesket sin iboende og ukrenkelige verdi.

LES OGSÅ: Nå har jeg bestemt meg 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags