Gran kommune: Vi ønsker god dialog i alle byggesaker

SVARER: SVARER: Anne Borgedahl, enhetsleder plan, bygg og oppmåling, Gran kommune. (Illustrasjonsfoto)

SVARER: SVARER: Anne Borgedahl, enhetsleder plan, bygg og oppmåling, Gran kommune. (Illustrasjonsfoto)

Av
DEL

MeningerGran kommune svarer i dette leserinnlegget fra Stine Bleken Eid om en brygge i Nordre Brandbu.

I Gran kommune ønsker vi ikke å være vanskelige eller byråkratiske, vi ønsker å få til gode løsninger med innbyggerne våre. Vi har samtidig ingen mulighet til å unnta noe fra søknadsplikt, hvis det er krav om dette i plan- og bygningsloven. Det betyr at før du skal bygge noe, må du ha tillatelse.

Hvis vi som kommune ikke følger loven på dette området, vil vi etter hvert komme i en uholdbar situasjon når det gjelder likebehandling av innbyggerne våre. Dette kan ikke handle om at det som er bygget ulovlig er pent eller nyttig for menneskene som skal bruke det. Lovverket er, og bør være, likt for alle.

Her i Gran har vi i skrivende stund rundt 90 ulovligheter på blokka. Samtlige av sakene har noe til felles. Enten mangler det søknad i forkant av bygging, eller det er bygd noe annet enn hva kommunen har gitt tillatelse til. Disse sakene kommer inn til kommunen som henvendelser fra innbyggerne, gjerne folk som ikke er fornøyd med hva som skjer over gjerdet hos naboen. Sakene handler om alt fra ulovlige boder, garasjer, tilbygg, brygger, moloer, bruksendringer og lignende.

LES OGSÅ: Må fjerne brygge for å unngå løpende dagmulkt på 2000 kroner

De fleste saker får en god løsning

Vi i Gran kommune registrerer alle henvendelser og følger opp disse etter alvorlighetsgrad og kapasitet. De fleste av sakene løses ved at vi mottar søknad om tillatelse i etterkant, slik at vi kan godkjenne det som er bygget, eller få den det gjelder til å rydde opp etter seg. Vi opplever å ha en generell god dialog i slike saker med de det gjelder. Mange vet ikke engang at det de har gjort er ulovlig.

Der folk ikke vil innrette seg etter regelverket, for eksempel ved at en nekter å sende inn søknad om tillatelse i etterkant, må vi som kommune sende ut pålegg. Det innebærer ofte riving eller retting. Slike saker er heldigvis i fåtall.

I en fersk avgjørelse fra Sivilombudsmannen om ulovlighetsoppfølging i Fjell kommune, fremgår det at manglende oppfølging fra kommunen av totalt 450 saker fra år 1999 og frem til 2019 anses som et brudd på loven. Kommunene kan med andre ord ikke unnlate å følge opp ulovlighetssaker, det gjelder også her i Gran.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags