De ansatte i Grindvoll barnehage: Barnehagen vår – verdt å ta vare på?

Styrer og eier Hege Utheim Øiom og resten av personalgruppa i Grindvoll barnehage kjemper for barnehagens eksistens.

Styrer og eier Hege Utheim Øiom og resten av personalgruppa i Grindvoll barnehage kjemper for barnehagens eksistens. Foto:

Av
DEL

MeningerI disse dager når vår eksistens er opp til diskusjon blant administrasjon og politikere her i Lunner føler vi som jobber i Grindvoll barnehage at vi har lyst til å dele litt hva vi driver med, og hvorfor vi mener vi er bevaringsverdige.

Som privat liten barnehage er vi forresten i godt selskap i år: Vi må som 40 prosent av de gjenlevende små enhetene kaste inn håndkleet. I tillegg har vi kastet over et forslag til Lunner kommune om å overta vår idylliske (men, sitat ved Lunners rådmann: utfordrende) beliggenhet. Tilbudet inkluderer et svært kompetent personale.

Prisen er 4.100.000 – under halvparten av hva nye barnehageplasser reelt vil koste å bygge ved en utvidelse i en av de nordlige kommunale barnehagen. (Antagelsen er basert på kommunens eget estimat fra 2013/Roa barnehage, men som ble forkastet fordi Roa den gang ikke egnet seg for utbygging blant annet på grunn av beliggenhet ... Noe må ha skjedd siden den gang. Antakelsen er ikke basert på den urealistiske prisen i saksutredningen til rådmannens innstilling.)

Prisen er ikke tilfeldig satt slik, men er satt slik ut fra takst og prisvurdering, og er et røverkjøp! Den er nemlig også basert på at nåværende eier kjøpte bygget for 600.000 i 2006, umiddelbart måtte koste på en million fordi den råtne kledningen strevde med å holde seg fast, og taket besto av sementstein i ferd med å gå i oppløsning, deretter bygde på etter forespørsel fra kommunen om å utvide med 12 plasser i 2011 (to millioner) og også har investert i vannbårent varmeanlegg, nytt kjøkken, oppgradering av uteområdet med mer som har kostet enda noen hundre tusen kroner. Inkludert i prisen er også inventar, lavvoer, lekeapparater med mer.

Men tilbake til det vesentlige – hvorfor bør vi bevares:

– For barnas skyld:

Vi tilbyr barna en hverdag vi er veldig stolte av. Vi lager ringblomstsalve som vi selger og vi sender pengene til barnehjemmet vi støtter i Estland. Vi opplever ekte natur – rett bak barnehagen – med «trollskjegg», maurtuer, rotvelt og trær som vi klatrer i og på, med venteplasser i skauen som heter «de høyeste furutrærne» o.l. Første gangen vi blir kjent med ungene er hjemme hos dem! Ja, du leste riktig – vi drar rett og slett på besøk for å skjønne mer av hvor de kommer fra, og hvordan ramma i livet har sett ut så langt. Da forstår vi mer, og blir lettere kjent – også med foreldrene. Relasjonsbygging heter det på fint.

Noe av det siste vi gjør før de slutter og skal videre i livet, er å samle mange felles opplevelser: vi reiser på heldagstur til Oslo, vi overnatter i barnehagen, vi deltar på vandreteateret «Bronsebukkene» og mye mer – dette er det siste «limet» vi tilfører for å kunne sende fra oss en gjeng som har opplevd hverandre i så mange situasjoner som mulig gjennom mange år. Da lærer de om å ha respekt for at vi er forskjellige, og at vi allikevel er en gjeng. Vi er Grindvoll-gjengen! Alle har vært på besøk til hverandre innen da – og de har vært på besøk hjemme hos mange ansatte også. Nettverksbygging heter det på fint. Om dere ikke visste det, så er gode relasjoner og det å tilhøre et fellesskap ganske viktig. Ja, ikke bare for oss voksne, altså! Det er nemlig i barnehagealderen at det først må erfares – da er det så lett å få til seinere også. På fint heter det «tidlig innsats», og det er så virkningsfullt at det visstnok skal forebygge både psykisk sykdom, ensomhet, utenforskap med mer.

– For bygdas skyld:

Jada, vi vet at rådmannen kaller plasseringen vår for «utfordrende”. Men rent bortsett fra at han synes det, så er det sånn at både oppvekstmiljøet og miljøet for dem som er blitt voksne er noe for seg selv på Grindvoll. Og vi er så rause at vi gjerne involverer folk selv om de ikke bor her! For dere skjønner det at ca. 30 % av dem som går i barnehagen har valgt det selv om de ikke bor her! Tro det eller ei, men sånn er det! Og de vil ikke bytte med noen! For straks noen har satt sine bein på Grindvoll – enten de er fra Trøndelag, Litauen, Gran, Romania eller Eritrea så blir de regnet med: «du kommer vel på juletrefesten/skøytediskoen/17. mai-feiringen/turntreninga/skileiken osv.?», og før de aner det så har de blitt kjent med de «innfødte» eller andre «fremmedfolk» som også har blitt innlemmet i Grindvolls rause og inkluderende kultur. Og fort og gæli så har foreldrene blitt med på ei dugnadsgruppe, eller mødrene møtes på dameaften på Skogglimt. Eller et par familier bestemmer seg for å ta en felles søndagstur opp til «Pynten» – utkikkspunktet på vår egen blåmerka sti.

– For foreldrenes skyld:

Ja, rent bortsett fra at foreldre her nesten ikke kan unngå å bli kjent med andre foreldre og ulike begivenheter her på Grindvoll, så sier foreldrene også at de ikke kan tenke seg noe annet tilbud. De scorer oss så høyt på brukerundersøkelser at vi blir kåret til en av landets beste barnehager. Og siden vi legger ned mye tid – som vi bare synes er koselig – i å bli kjent med dem, så synes de det er så greit å snakke med oss. Det hender de vil snakke om noe de strever med på hjemmebane med poden, det hender de lurer på hva som er vanlig bursdagsgave å gi, om vi har noen råd mot søvnproblemer eller hard mage eller sinneutbrudd m.m. Og de tør å snakke med oss hvis de strever litt selv med noe også. Og vi prøver å veilede og gi råd, vi oppmuntrer og roser, vi har et og annet smart triks vi gjerne deler med mer.

– For oppvekstvilkårenes skyld:

Ja, for summen av dette innlegget så langt er som dere skjønner at det bygges nettverk og trygghet, det bygges tilhørighet og livskvalitet!

– For integreringens skyld:

Dette blir nesten litt repetisjon, men det er sånn at det er virkelig plass til alle. Hvor mange rumenere med en ettåring tror dere drar på juletrefest rundt omkring? Vi vet jo ikke det helt vi heller, men på Grindvoll kom i hvert fall den eneste rumenske familien vi kjenner på juletrefest – fordi de følte seg invitert, ivaretatt og velkommen. En selvsagt del av gjengen som skal være der.

– For barnehagesektorens skyld:

Fordi vi trenger ulike barnehagetilbud som kan inspirere hverandre. Og fordi kommunen skal tilby alle barnehageplass, og ta hensyn til lokale forhold. Hvis Lunners politikere tenker å skusle bort det Grindvoll bygd og barnehage kan tilby ber vi dem tenke seg om en gang eller to til. Lunner kommune skriver faktisk om seg selv at: de er en attraktiv kommune for barnefamilier som vil bosette seg landlig. Her i Lunner kan de nemlig tilby en trygg oppvekst for ungene – et godt sted å være for barn, ungdom, voksen og eldre.
Hurra! Da tror vi at vi med dette erklærer Grindvoll som æresmedlem av kommunen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags