Beboere i Holtengården: Det lille prosjektet på Brandbu torg

Holtengården: Beboere undertegner med beskrivelsen «tålmodige enkeltindivider, som vil trives bra på torget»

Holtengården: Beboere undertegner med beskrivelsen «tålmodige enkeltindivider, som vil trives bra på torget» Foto:

Av
DEL

MeningerNoen av oss «enkeltindivider» ønsker å korrigere, i en kortversjon, noen av utsagnene i det rørende leserinnlegget til Ole Haugom 7. januar.

I Norge, som i andre land, finnes det en byggeteknisk forskrift (i dette tilfellet TEK10) som beskriver og trekker opp grenser for hva som er et minimum av egenskaper i et byggverk, samt egenskaper produkter som bygges inn i et byggverk skal ha.

Egenskapene til produkter brukt i byggverk her til lands, krever naturlig nok andre egenskaper enn det som kreves lenger sør i Europa. Dette setter strenge, men klare krav til de som leverer produkter, samt de som setter opp et byggverk.

BAKGRUNN: Ole Haugom om konkursen: – Det skjedde ene og alene på grunn av det lille prosjektet på Brandbu torg

I det «lille prosjektet på torget», er det flere årsaker til at kostnadene har løpt løpsk. Dette skyldes selvfølgelig verken Gran kommune eller enkeltindivider, men hvilke aktører utbygger valgte til å starte ombygging med. Da tenker vi ikke på lokale firmaer som måtte hyres inn sent i byggeprosessen, for å redde prosjektet. Det er fortsatt mange synlige spor etter ufaglært arbeid fra en tidlig fase.

I bygget er det som utbygger sier, montert PVC-dører og vinduer. Problemet for beboere, er at dører og vinduer ikke er tette og er vanskelig både å låse, samt holde lukket. Ved stort snøfall og væromslag vinterstid, renner det vann inn fra åtte takvinduer. Det er bare 50 prosent av ytterdører som har FG-godkjente låser med mer.

LES OGSÅ: Kommunen krever at Vigga bygg bytter nesten alle vinduer og dører i Holtengården

Brande Invest AS er selv importør av dører og vinduer som er brukt i dette bygget, og har trodd at alt løser seg ved å avvise gjentatte reklamasjoner, blant annet på disse elementene.

For oss på torget, og andre som har investert masse penger i ny bolig, er det betryggende at det finnes klare krav til egenskaper produkter som bygges inn i norske byggverk skal ha, og hvilken dokumentasjon som skal framlegges for å underbygge dette. Dette er likt for alle, ikke bare for dette prosjektet. Når det dukker opp problemer utbygger ikke vil løse, er det naturlig at Gran kommune og «enkeltindivider» vil ha en dokumentasjon på at produktene er innenfor det som er et minimum av egenskaper.

I tillegg skal alle nye bygg i dag overleveres med en dokumentperm som inneholder FDV som beskriver egenskaper, vedlikehold, renhold med mer på overflateprodukter brukt i en bolig eller næringsbygg. Det er videre krav til dokumentasjon på våtrom samt arbeid utført ifølge brannrapport. Bygg og uteområde skal være universelt utformet og ferdigstilles etter utomhusplanen, samt at Norsk Standard er fulgt på annet overflatearbeid. Det skal avholdes ettårskontroll på leiligheter, og gis opplæring på byggets tekniske installasjoner, samt overlevere serviceavtaler på alt dette.
Ikke noe av dette foreligger på det lille prosjektet på torget.

Vi lever i håpet om at bygget blir ferdigstilt i henhold til byggeteknisk regelverk, og at vi bare kan bo og nyte, i en bolig som så fantastisk ut på salgsprospektet.

LES OGSÅ DETTE INNLEGGET: Gran kommune svarer Ole Haugom: «Vi har et overordnet mål om at like saker skal behandles likt»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags