Bruk hele dyret

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tradisjonelt har nordmenn utnyttet alle deler av dyret som ble slaktet. Det er ikke så vanlig i dag. Vi lever livene våre lenger unna dyrene og slakter ikke lenger selv – det har ført til mindre bevissthet om hvilke deler av dyret vi spiser og hvordan vi tilbereder mat fra ulike deler av dyret. Bygdekvinnelaget vil løfte fram oldemors prinsipp om å utnytte alt som kan bli til mat.

I disse dager blir sau og lam hentet ned fra beite. På verdens matvaredag 16. oktober vil Bygdekvinnelaget ha fokus på lam og formidle verdien av å nytte egne ressurser.

Å ha en nasjonal matproduksjon med høy grad av selvforsyning er solidarisk overfor andre land. Vi må alle bidra til å innfri FNs mål om å utrydde sult, oppnå matsikkerhet, bedre ernæring og å fremme et bærekraftig landbruk innen 2030. Alle land må ta et ansvar for å bruke de naturgitte forutsetningene en har til å produsere mat til egen befolkning.

I Norge består hele 45 prosent av landet av utmarksbeite. Her kan vi ikke dyrke grønnsaker og korn. Men drøvtyggerne våre, som lammet, kan gjøre gress og planter om til næringsrik mat for oss, samtidig som de vedlikeholder kulturlandskapet. Lokal matproduksjon er viktig verdiskaping som gir mange lokale arbeidsplasser. Lokal matproduksjon er også bra for miljøet – kortreist og klimatilpasset mat bidrar til å senke klimautslippene i landbruket.

Våre formødre spiste ikke så mye kjøtt, men utnyttet alt de kunne bruke av dyret. Mat som blod, tunge og margbein var en naturlig del av kostholdet. Tidsklemme og halvfabrikata har endret matkulturen vår og i dag finner vi for det meste filet og kjøttdeig i matbutikkene.

Å ta i bruk dyret fra hode til hale kan gi inspirasjon til å lære mer om både kosthold, matproduksjon og matlaging. Som forbruker bør du etterspørre flere deler av dyret i butikken.

Bygdekvinnelaget mener tradisjonell matkunnskap og bruk av gode råvarer er viktig kunnskap for framtiden. Skal vi få til et bærekraftig samfunn må vi utnytte matressursene bedre enn i dag.

Vi i Østre Gran Bygdekvinnelag og Brandbu Bygdekvinnelag støtter opp om verdens matvaredag og aksjonen Bruk hele dyret. I Brandbu inviterer vi til åpent møte; «Bruk hele dyret – mat og ull» på Trivselshuset i Brua, 28. oktober for å markere aksjon og dag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken