Du og kommunens økonomi

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevUte har det kommet litt snø, og det er vakkert. Da er det tid for budsjettbehandling. Av ymse årsaker får Lunner noen flere kroner å bruke i 2016. Politikerne, inkludert meg sjøl, puster lettet ut. Lunner omsorgssenter får muligens et par millioner mer enn 15-budsjettet, og vedlikehold av bygg og eiendom skal styrkes. I tillegg kan noen millioner settes på bok for å møte økte utgifter til lån og avdrag i de neste åra. Harestua arena skal åpnes i august og krever sitt.

Budsjettforslaget ligger til høring på kommunens hjemmeside under politikk/høringer. Ta deg en titt, men dokumentet er såpass utilgjengelig i form og fasong at du må regne med å streve for å få utbytte av titten.

Så er alt såre vel? Nei, det er ikke det. Et pusterom er godt, men Lunner har vært gjennom en toårig økonomisk nedskjæring, kalt "Varig balanse" som økte inntekt for 2016 ikke kan rette opp. "Varig balanse" reduserte kvaliteten på (kanskje) alle områder av kommunens virke. Ulempene, for eksempel for unger og gamle, er beskrevet i budsjettet for 14 og 15. Denne reduserte kvaliteten bærer vi med oss. I tillegg har kommunen et gedigent etterslep på vedlikehold av bygg, eiendom og infrastruktur. Med tid og stunder skal Rødt i Lunner sette opp en omtrentlig oversikt over hvor stort budsjettet burde vært for å ha en tilfredsstillende aktivitet på helse, skole, omsorg og vedlikehold. En slik oversikt trengs.

Hvorfor har kommunene så dårlig råd? Rett og slett fordi det er politisk bestemt på nasjonalt plan. Uføret skyldes ikke at Lunner kommune er dårlig drivi. Det har ikke vært uvettig pengebruk. Forbedringspotensiale er det her som alle steder, men ikke i et omfang som hjelper mot kommunens økonomiske behov for en grei drift.

Nær sagt alle er vi enige om at det bør være færre barn per lærer, flere omsorgspersoner per gammal krok og at det er høl i huet å la bygg og infrastruktur forfalle, allikevel gis det skattelette som vil forverre situasjonen. Ille er dette siden rikdommen i Norge er stor nok til å bære kommuner med langt høyere kvalitet enn nå.

Derfor må du, som er enig i avsnittet over, gå sammen med andre og yte motstand mot dårlig kommuneøkonomi. Du kan gjøre det tverrpolitisk eller gjennom partier. Allsidighet trengs. Og striden må stå mot ledelsen i de store partiene.

PS. I Lunner er vedlikeholdsetterslepet på bygg aleine beregna til 105 millioner. Driftsbudsjettet for neste år blir på 452 millioner, så vi snakker om et jøtt gap mellom pengene kommunen har til rådighet og hva som faktisk trengs.

Nær sagt alle er vi enige om at det bør være færre barn per lærer, flere omsorgspersoner per gammal krok og at det er høl i huet å la bygg og infrastruktur forfalle, allikevel gis det skattelette som vil forverre situasjonen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags