Gå til sidens hovedinnhold

Mindretallets diktatur?

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nei, Innbyggerrådet er ikke et «nytt og spennende initiativ». Tvert imot er innbyggerrådet i Gran et initiativ som har eksistert i beste velgående de siste årene. Ja for man kan undres, skal galskapen ingen ende ha?

Om man er bosatt i Lunner er antageligvis ikke et ukjent ritual at man starter dagen med en god morgenkaffe som minuttet senere settes i halsen når man åpner Hadeland og ser hvilke merkverdigheter det politiske klimaet i Gran har klart å hoste opp denne uken. Dessverre, for Gran, ser det ikke ut som dette endrer seg med det første; og denne uken var det altså initiativet til å starte et innbyggerråd som var på agendaen.

I min naivitet hadde jeg nemlig troen på at aksjonsgruppa for sykehjem på Skjervum hadde så mye respekt for våre demokratiske instanser at de også innser når flertallet har fattet en beslutning. I stedet ser vi nå at et mindretall av innbyggerne i Gran pryder seg i glansen av å bære «folkets» paroler samtidig som de kjemper mot flertallets interesser. Det er nemlig ikke slik at man blir et talerør for folk flest bare ved å rope høyest. Resultatet viser seg heller å være det motsatte; at mannen i gata blir oversett i skyggen av mindretallets vrangforestilling om å representere et flertall.

LES OGSÅ:

Les også

Vil danne innbyggerråd i Gran

Scenarioet beskrevet ovenfor er foruroligende, men desto mer foruroligende blir også når man ser nærmere på hva interimsstyret selv har sagt om hva de tenker skal være innbyggerrådets funksjon. Håkon Skjervum uttaler seg i et intervju med Hadeland at han ønsker at rådet skal være medlemsbasert, og at de skal få informasjon om viktige saker før de offentliggjøres slik at de kan gi konstruktive tilbakemeldinger til administrasjonen og politikere før «den negative debatten» starter.

Heldigvis har det norske demokratiet allerede en slik instans, kommunestyret. Spesielt er kommunestyret i Gran et prakteksempel på at lokaldemokratiet står sterkt. For man kan undres om intensjonen er å kjempe for innbyggernes interesser når man utrykker mangel på tillit til en folkevalgt forsamling som ledes av en ordfører fra Bygdelista.

Kommentarer til denne saken