Hans Westhagen: EU-medlemskap eller ikke

Av
DEL

MeningerFor et kvart århundre siden gikk Sverige og Finland med i EU, mens Norge valgte å stå utenfor. Forut for landenes avgjørelser foregikk lange, harde og til dels hatske debatter. Jeg stemte for medlemskap både i 1972 og på nittitallet.

Jeg så på EF/EU som et fredsprosjekt. Knapt noe annet kontinent har vært hjemsøkt av så mange kriger som Europa. To grusomme verdenskriger startet her bare i første halvdel av 1900-tallet. Nå har det stort sett vært fredelig i Europa i 75. Jeg tror dette har sammenheng med et tettere og mer forpliktende samarbeid mellom europeiske land, særlig gjelder stormaktene. Jeg kan jo ikke bevise at EF/EU har medvirket til denne lange fredsperiode, men jeg tror det ...

Vår historiske bakgrunn som «vedheng», først 400 år under Danmark og så 90 år under Sverige, er vel noe av forklaringen til at Norge valgte å si nei til EU i motsetning til våre nordiske naboer. Det som kan slås fast nå 25 år etter de harde EU-debattene, er at våre nordiske land har greid seg bra enten som medlem eller ikke medlem i EU. For Norges vedkommende skyldes vel det ikke minst oljerikdommen – en rikdom som nå trolig framstår som mer tvilsom i manges øyne.

I Sverige stemte 46,8 prosent mot EU-medlemskap i 1994. Ved siste måling i 2019 var bare 15,6 prosent imot. Interessant er også at i flere land i Europa støttes EU nå av de såkalte grønne partiene – idet ikke noe aktuelt spørsmål krever mer samarbeid enn klimautfordringene. Også andre problem krever nært samarbeid, slik som migrasjon, integrasjon, terrortrusler, vedlikehold av velferden under en stadig aldrende befolkning.

Av den hissige EU-debatten kan vi vel lære iallfall en ting: Det fører lite godt med seg å torgføre skrekkvisjoner hvis motstanderne skulle vinne fram. For eksempel mente de svenske motstanderne av EU-medlemskap at demokrati og sjølstendighet ville forsvinne. Men etter 25 års medlemskap er Sverige fortsatt sjølstendig, demokratiet lever i beste velgående – og agurkene er fortsatt krumme!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags