Gå til sidens hovedinnhold

Krever kvinnelig FN-sjef

Anne-Marte Kolbjørnshus

Leder kvinnenettverket Oppland Ap

Følg på: kolbjornshus.wordpress.com/

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

70 år på baken som organisasjon. Åtte mannlige ledere. Kandidatene er der. Kompetansen finnes. Det er på tide vi får en kvinne i posisjonen som generalsekretær i FN.

«Hvorfor skal kjønn ha noe å si?» er antakelig hovedinnvendingen. Lite ville gledet meg mer enn at det faktisk ikke hadde noe å si, men der er vi dessverre ikke enda. Likestillingen har kommet langt i Norge, med kvinnelige ledere både av regjeringen, LO og NHO. I næringslivet er historien fortsatt en annen. En undersøkelse fra ILO viser at Norge er på 50. plass i verden på kjønnsbalansen blant ledere på alle nivå i offentlig og privat sektor

På de siste ti årene har antall kvinnelige ministere på verdensbasis økt med 3,5 prosent. Som seg hør og bør betegner også FN dette som «sneglefart» for likestillingen. Tenk om vi i 2016 både får den første kvinnelige FN-sjefen og den første kvinnelige amerikanske presidenten.

Helen Clark, dagens mest mektige kvinne i FN, uttalte til Dagsavisen at det er viktig med en kvinnelig leder også i FN. Det vil vise at ingen posisjon er uoppnåelig. Hun er selv en av kandidatene til å fylle denne rollen. Clark peker på noe viktig. Enhver kvinne i topposisjon er av betydning. Hver kvinne på topp knuser enda et glasstak.

Tradisjonelt er det nå Europa «sin tur» til å ha generalsekretæren i FN, og gjerne fra et øst-europeisk land. Det trengs ikke lang tid for å finne et godt kvalifisert kvinnelig navn da heller, for eksempel sosialdemokratiske Irina Bokova. Hun er i dag sjef for UNESCO og har tidligere også hatt en rekke andre betydningsfulle politiske posisjoner. Hun har markert seg i kampen for likestilling internasjonalt, økt tilgang til utdanning for alle, og i kampen mot terrorisme.

Mangfold i ledelse skjer ikke av seg selv. Tenk hvilken betydning dette vil ha for kvinner som rammes av krig og konflikt, jenter som kjemper for skolegang eller kvinner som rammes av svangerskapssykdommer. Dette er noen av FNs tidligere tusenårsmål. Det har betydning å ha en leder som selv har kjent vanskelighetene på kroppen, og kan identifisere seg med de som direkte rammes.

Trygve Lie er kjent for å ha uttalt at FN-sjefen er verdens vanskeligste jobb. Så la oss slippe en kvinne til, la oss knuse enda et glasstak, la oss kreve en kvinnelig FN-sjef. Let’s make history.

Kommentarer til denne saken