Gå til sidens hovedinnhold

Fordommer og redsel må bekjempes med kunnskap

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I disse tider med vårt rådende verdensbilde trengs dialog, samtale og forståelse mer enn noen gang. FN-sambandet har utviklet seg til å bli en solid og etterspurt samarbeidspartner for skoleverket, og en viktig organisasjon for folkeopplysning med engasjerende og debattskapende virksomhet. Når Regjeringen nå foreslår i tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet å avvikle informasjonsstøtten innebærer det at FN-sambandet må legge ned sin virksomhet ved årsskifte.

24. oktober i år fylte FN, Forente nasjoner, 70 år. FN har vært hjørnesteinen i norsk utenrikspolitikk i alle disse årene. Alle regjeringer har siden da støttet opp om FNs arbeid og ideen om multilateralt samarbeid for fred og menneskerettigheter. Et av hovedmålene til FN er å bevare internasjonale fred og sikkerhet, og skal alltid søke fredelige midler til å løse tvister som kan føre til brudd på freden. FN skal skape samarbeid om å løse de økonomiske, sosiale, kulturelle og humanitære problemene i verden. Dette er blant annet å utrydde fattigdom, farlige sykdommer og analfabetisme, å stoppe miljøødeleggelser, å jobbe for likestilling og fremme kulturforståelse.

FN-sambandet møter i år over 80.000 elever over hele landet, og har over 2 millioner besøk på sine nettsteder. I disse ulvetider er internasjonale spørsmål viktigere og mer aktuelle i skolen enn på lenge. Verden kommer nærmere med klimakrise, flyktningsituasjon, krig, terror og menneskerettighetsbrudd setter sitt tydelige preg på hverdagen til oss alle. Å forstå sammenhenger og årsaker til situasjonen i verden er viktigere enn noen gang.

Det er urovekkende at en organisasjon som bidrar med kunnskap, legger til rette for debatt og engasjement rundt store internasjonale spørsmål kan bli avviklet for å takle flyktningsituasjonen som nettopp oppstår på grunn av verdenssituasjonen, krig og terror. Konsekvensene vil bli store både for folkeopplysningsarbeidet om FN, og for skoleverkets muligheter til å gi aktuell og relevant undervisning om FN og store internasjonale spørsmål.

I et jubileumsår for FN, med et vedtak om nye bærekraftsmål som forplikter oss nasjonalt og med krig og terror som grenseovergripende hendelser, blir det et paradoks at tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet kutter FN-sambandets arbeid for dialog, forståelse og samtale om de store spørsmålene.

Kommentarer til denne saken