God, trygg sommer!

Repr. for gruppa:  Are Løken,  Ingwill Alisøy-Gjerløw,  Anne Slette,  Paivi S. Kettler, Bjørg Lomsdalen Næss og Sturla Bråten.

Repr. for gruppa: Are Løken, Ingwill Alisøy-Gjerløw, Anne Slette, Paivi S. Kettler, Bjørg Lomsdalen Næss og Sturla Bråten. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDenne sommerhilsenen blir også delt ut av hjemmetjenestene til deres tjenestemottakere. Vi oppfordrer herved pårørende og gode naboer til å bry seg litt ekstra om, denne spesielle sommeren. Vi ønsker et «Trygt hjem for alle» – innbyggere i Lunner og Gran kommuner, også de sårbare.

Vi i «Trygt hjem for alle»- gruppa i Lunner og Gran kommuner ønsker at du og dine skal få en trygg og god sommer, selv om den blir annerledes i år. Fortsatt må vi bidra i dugnaden for å hindre spredning av koronaviruset. Vi må holde avstand, vaske hender og holde oss hjemme når vi er syke.

Alt skal bli bra. Takk for at du bryr deg og holder ut, «Du ska få en dag i måra», slik Alf Prøysen så fint sang.

«Trygt hjem for alle»-gruppa består av folk fra helse- og omsorgstjenestene, eiendom, flyktningkontoret og brannvesenet i Lunner og Gran. Vi ønsker at du skal ha det trygt i ditt eget hjem. Med færre hjemmebesøk og møter vil vi herved oppfordre deg og dine pårørende til å bry deg, og bidra til et «Trygt hjem for alle» i bygda vår nå.

I hverdagen kan vi lett glemme å sjekke at sikkerhetsutstyret fungerer. Med alderen svekkes reaksjons- og bevegelsesevne, syn og hørsel. Flere bor aleine og blir mer sårbare og utsatt for ulykker og brann.

En sjekk vi har gjennomført hos hjemmeboende med helsetjenester i Lunner og Gran viser at én av fire ikke har god nok sikkerhet hjemme. Det bekymrer oss. Brannsikkerhet er huseiers ansvar, men enkelte kan trenge litt omtanke og hjelp for å sjekke at utstyret fungerer til enhver tid og at boligen er funksjonell.

Sikkerhetsutstyr og hjelpemidler gjør hjemmet ditt tryggere!

• Røykvarslere
En brann utvikler seg fort. For å komme deg raskt ut av boligen må du sørge for å høre røykvarslerne på soverom og oppholdsrom. Ved for eksempel svekket hørsel kan du få røykvarslere som varsler med lys og vibrasjon som hjelpemiddel (kontakt kommunen).

• Slokkeapparat
Slokkeapparatet må fungere og være lett tilgjengelig, slik at besøkende og naboer kan benytte det, om du ikke klarer det selv. Tips til tilleggsutstyr er brannteppe og slokkespray. Sørg for frie rømningsveier og kort veg fra soveplassen til utgangsdøra.

• Komfyrvakt
Vi ser at mange mangler komfyrvakt. Komfyrvakten kutter strømmen hvis du glemmer å slå av plata. Dette er påbudt i nye boliger (fra 2010), men mangler ofte i eldre boliger. Brannvesenet rykker ut og slokker mange komfyrbranner. I den forbindelse møter vi mange, spesielt eldre, som er bekymret og redde.
Vær til stede ved komfyren når du bruker den. Installer komfyrvakt om du ikke har. Mange kjenner ikke til ordningen med gratis utlån av ulike hjelpemidler. Her finnes et utvalg av utstyr som kan gi økt trygghet og en bedre hverdag for mange.

Hjelp oss å forebygge brann!

Vi håper at du og dine pårørende tar en kjøkkenprat og bidrar til et trygt hjem for deg. Ta gjerne kontakt med oss for nærmere informasjon.

Ta vare på hverandre.
God, trygg sommer!

Hilsen fra oss i «Trygt hjem for alle»-gruppa i Lunner og Gran, og Lunner-Gran brann og redning

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags