Solveig Avenes: En nyvalgt sekretærs bekjennelser

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I skrivende stund er det 6. februar 2020, samefolkets nasjonaldag. Samisk husflid og samiske folkedrakter er noe av det vakreste jeg vet.

I Hadeland Husflidslags årsmøtereferatet mandag den 3. februar var det en beskrivelse av pågående og planlagte kurs med Hadelandsbunaden. Å sy bunad er kostbart og tidkrevende, noe som trenger planlegging og kanskje sparing. Vår oppgave blir derfor å gjøre slik planlegging og sparing mulig for folket. I august 2020 har vi planer om kurs i herretrøye/ frakk. I januar 2021 tenker vi oppstart i kurs av dameskjorte/ bluse, og framover våren 2021 blir det forklekurs og muligheter for å sy bukseseler. Hadelandsbunaden er en fantastisk rekonstruksjon av en lokal drakttradisjon fra ca 1830 og fram mot århundreskiftet. Dette ble for meg en spennende og ny lokalhistorie.

Hvorfor jeg meldte meg inn i nettopp Hadeland Husflidslag var mer en tilfeldighet. Jeg bor i Ringerike og har lokallag nærmere enn Granavollen. Men det at Hadeland Husflidslag har sitt sete nettopp her, var nok en av grunnene til mitt valg av lokallag. Det historiske Granavollen var for meg stort, lenge før en regjering greide å markedsføre stedet på sin måte.

Kommunikasjon og informasjon er krevende i en digitalisert og travel tid. Å drive frivillighet er en glede og en drivkraft for mange. Norsk husflid er en viktig bærebjelke i å bringe kultur og tradisjon videre ut til folket.

Hadeland Husflidslag ønsker å nå ut til alle, ikke bare de som har planer om bunadsanskaffelse. Allhusflidskveldene på Granavollen var det som fanget meg. Her kan du ta med deg det du holder på med av håndarbeid, lite eller stort, og hygge deg sammen med nye og gamle bekjente, i kommunehusets trivelige lokaler. Her ligger det masse historie i veggene. Vi forsøker å gjøre disse kveldene kjent i avisa under « Det skjer». Planene for denne våren er lagt, vi har allhusflid ca annenhver torsdag. Her er alle velkommen, både medlemmer og ikke-medlemmer.

Husflid er et mangfoldig begrep. Det brukes i dagligtale oftest om produksjon og produkter utført med de gamle teknikkene som har gått i arv fra bondesamfunnets sjølbergingsøkonomi. Mine aner strikket sjyvotter til fiskerne og svartlugga til kalde vinterkvelder. Som leseren skjønner kommer mine aner nordfra.

Hadeland Husflidslag vil nå arrangere kurs i Hadelandsvotten, og vi har vår egen Marte Egge som kursholder. Oppstart i denne kursrekken blir nå i mars. Vi planlegger også en kursrekke i veving. Her vil Bjørg Engh være kursholder.
Utover våren vil vi også ha temakvelder og enkle småkurs med strikk og tråd. Følg med på arrangementene og velkommen skal du være!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken