La dramalinja få leve

DRAMALINJA: Kulturskolerektor Kim Stian Gjerdingen Bakke, sammen med dramalærerne AUdhild Haugestøl Strømnes og Lars Erik Lyngstad, ambefaler sterkt at drama videreføres på Hadeland videregående skole. Arkivfoto

DRAMALINJA: Kulturskolerektor Kim Stian Gjerdingen Bakke, sammen med dramalærerne AUdhild Haugestøl Strømnes og Lars Erik Lyngstad, ambefaler sterkt at drama videreføres på Hadeland videregående skole. Arkivfoto

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

LESERBREVHadeland kulturskole er overrasket over forslaget om nedleggelse av drama på Hadeland VGS. Gleden og optimismen på kunstfagenes vegne var stor da musikk-dans-drama ble en del av fagtilbudet på Hadeland VGS. For Hadeland kulturskole har dette blant annet betydd at et større fagmiljø er i ferd med å bygges opp på Hadeland. Vi opplever en ny aksept for de estetiske fagene, med de fordeler dette har både med tanke på rekruttering og motivasjon hos våre elever. Vi har kunnet oppmuntre elever til å gå videre innen sin disiplin, enten det har vært innen musikk eller drama.

Hvis drama på Hadeland VGS blir lagt ned, vil dette berøre mange barn og unge som er en del av det store teatermiljøet på Hadeland. Vi er også bekymret for hva det vil si for fagmiljøet på Hadeland, både når det gjelder fast ansatte og andre krefter som knyttes til teaterprosjekter i vårt distrikt.

Hadeland har teatergrupper for for barn, unge og voksne. Ventelistene til gruppene for barn og unger viser også at interessen er større enn vi per nå greier å dekke. Hvis drama legges ned på Hadeland VGS, er vi redd for at dette også vil vises i teatermiljøet på Hadeland generelt. Vi har troen på at et sterkt fagmiljø ved både Hadeland VGS og Hadeland kulturskole vil styrke hverandre og våre tilhørende aktiviteter. Hadeland kulturskole har en bredde som også skaper behov for en topp. Dette kan våre teaterelever få med drama som et tilbud på sin nærmeste videregående skole.

Hvis drama legges ned på Hadeland VGS, er vi redd for at dette også vil vises i teatermiljøet på Hadeland generelt.

Hadeland har i mange år hatt et yrende kulturliv. Musikklivet er en stor del av kulturen her, men musikken alene dekker ikke det brede kulturfeltet som finnes. Vi har for eksempel Fagertun barne- og ungdomsteater (FABU), Grymyrgjengen kor og teatergruppe, Gran og Lunner ungdomsteater (GLUT), Lunner revy og teatergruppe (LURT), Fagerlund ungdomslag, Vestre Gran Blanda kor, revyen i Vika og andre mer løst sammensatte grupper og produksjoner. Vi har også egne teatergrupper i Jevnaker kulturskole og Hadeland kulturskole, for å nevne noen. I disse teatergruppene er de eldste elevene store forbilder for de yngre. Med sine erfaringer, sine kunnskaper og sin tilstedeværelse står de også for økt læring i gruppa.

Dramatilbudet ved Hadeland VGS har bestått i kun tre år. Det lave søkertallet kommer opp som et argument. Når drama som fag på Hadeland VGS er helt nytt, er det naturlig at både søkere, foreldre og andre som rådgir ungdommene, ikke har nok kunnskap til å anbefale å søke dette. Den allmenne kjennskapen til dramafaget er noe lavere enn til musikkfaget, og det krever en innsats å rekruttere til nye utdanningsprogram. Dette vet Hadeland kulturskole en del om, og vi har tro på at søkermassen vil ta seg opp over tid.

Hvis drama blir lagt ned, vil mange ungdom på Hadeland bli tvunget til å velge bort enten den utdanningsvegen de ønsker, eller å velge bort Hadeland. Ingen av delene vil tjene Hadeland i et større perspektiv. Hadeland kulturskole anbefaler sterkt at drama videreføres på Hadeland VGS.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags