Det er lov å være god – nå også på skolen!

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tusen takk til rektor ved HVGS som år bestemte seg for å hedre avgangselevene med særdeles gode resultater etter 3 år. Jeg er selv mor til en av disse elevene, så janteloven vil fort kunne slå dette innlegget til bakken. Jeg er ikke så redd av meg, så jeg gjør det allikevel, da dette ble en gylden anledning til å sette fokus på noe jeg lenge har undret meg over i dette landet.

Gro Harlem Brundtland sa i sin tid at det er typisk norsk å være god, men er det egentlig det og tillater vi det å være god også utenfor idretten? På idrettsfronten har vi lange tradisjoner for å snakke mye om prestasjoner og gode resultater, men har vi det innenfor den akademiske retning? Vi forteller om de unge som er gode til å synge, men gjør vi det med dem som skriver norsk godt eller har et helt spesielt anlegg for å løse matematikkens gåter? Heier vi på dem som er Norges framtid for utvikling, eller er vi mer opptatt av hvem som scoret siste mål i forrige håndballkamp?

”Du ska'kke tro du vet no Du duger ikke til no

Ædabæda janteloven er no jædajæda

Bryter forsvaret om du vil slåss

Jeg stiller opp med Aamodt og Johan-Olav Koss”

Erik og Kriss

Er vi som foreldre ”på ballen” hva gjelder skolens kvaliteter og de ulike lærernes kompetanse, eller er vi mer opptatt av om fotballtreneren hadde god nok økt for barna våre i forrige uke? Spør vi oss selv om barna våre ble sett i forrige biologitime, eller er vi mer påpasselig at de fikk spilletid i forrige håndballkamp?

Gjennom år har jeg mange ganger sagt, når diskusjoner har fart over middagsbordet i mangt et hyggelig lag, at tenk om vi var like opptatt av skolen som vi er av barn og unges fritidsaktiviteter, da ville Norge ha kommet langt!

Jeg tror at vi som foreldre må gjennom en holdningsendring for å skape fremtidens Norge. Vi må heie mer på skolen, vi må være støttende og engasjerte. Jeg tror også at lokale aviser og også riksmedia må være med på å snu dagens kultur. Det er mer spennende å lese om de unges verden, enn om 30–50 åringer som har løpt et heller annet løp, eller gått en lang skitur raskest mulig. Som min venninne Eva ville sagt det, de har fremtiden bak seg. Jeg hyller ungdommen og det de står for – jeg hyller ny kompetanse og nye måter å se verden på. Det er så mye å lære av de unge, og så har vi med mer erfaring litt å lære dem om livets til dels harde vei – sammen skal vi sikre Norges fremtidige generasjoners nye arbeidsplasser, med eller uten olje, men med spisskompetanse på mange ulike fagfelt. Vi trenger noen Petter Nortuger også innenfor den akademiske verden, noen som tør å være gode.

Nok en gang, tusen takk til HVGS, som turde å tenke annerledes. Jeg synes det er kult!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken