Gå til sidens hovedinnhold

Vi har ikke råd til å glemme

Artikkelen er over 3 år gammel

41 år gamle Isak Bersohn fra Jevnaker ble drept i den SS-eide sementfabrikken Portland Zement AG i slaveleiren Golleschau den 15. januar 1943. Bersohn fikk fangenummer 79074 da han kom til Auschwitz, etter å ha blitt skipet ut fra Oslo med slaveskipet Donau den 26. november høsten før. Golleschau var en av mange satellittleire til hovedleiren Auschwitz.

Søndag er det nøyaktig 75 år siden Donau la ut fra utstikker 1 ved Amerikalinjens kai i Oslo, med 532 norske jøder ombord. 346 av dem, kvinner, barn og arbeidsudyktige menn, ble drept samme dag som de kom til Auschwitz. Bare ni kom hjem igjen til Norge.

Da Isak Bersohn bukket under, hadde hans tre år yngre bror allerede vært død i flere dager. Hvordan Auschwitz-fange nummer 79073, Markus Bersohn, døde vet jeg ikke. Skjebnen til Isak er så vidt nevnt i Marte Michelets bok «Den største forbrytelsen», som kom ut i 2014. En mer dekkende tittel skal man lete lenger.

Brødrene ble arrestert av lokalt politi. Det er verdt å huske at det var nordmenn som i de fleste praktiske henseende sto for arrestasjonene av de norske jødene denne dystre høsten.

Guttenes far, David Bersohn, ble ikke sendt med slaveskipet Donau, men med Gotenland den 24. februar 1943. 79 år gamle Bersohn ble sendt rett i gasskammeret ved ankomst Auschwitz 3. mars. Han etterlot seg ikke noe fangenummer i arkivene.

75 år er ikke lenge. Vi lever i en tid der vi ikke har råd til å glemme.

Hva er dette?

Spalten «Hei!» er journalistene i avisen Hadeland sitt daglige skråblikk på hverdagen, gjerne egen hverdag. Det skrives ofte med en humoristisk snert. Vi håper du setter pris på spalten, og leser den med glimt i øyet!

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.