Enkel og grei kommunikasjon

Hei Jørn

Hei Jørn

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Da har vi kommet til tredje bolk i kurset «Proaktiv kommunikasjon i et paradigmeskifte».

I dag skal vi se på hvilke lineære prosesser som kan bedre den kognitive delen av samhandling i prosessen mellom avsender og mottaker.

Et eklatant eksempel kan være den diffuse delen av hva som oppfattes som formidlet av avsender og hva som kan endres i delen vi kaller budskapsrelasjonen til mottaker.

Hvis vi tar utgangspunkt i at A tenker utenfor boksen, trenger ikke det å bety at mottaker (B) er klar til å fordøye signaleffekten hvis vedkommende er inne i en annen boks - utenfor den boksen som avsender faktisk ikke er inne i lenger. Dermed får vi en dissosiativ symbiose mellom det som blir signalisert implisitt og det som eksplisitt ligger til grunn for det vi på fagspråket kaller «message-effekten» (se Howard J. Michaelsons bok «Message in a bottle: a study of Robinson Crusoe and Mr. Friday»).

Som dere ser vil en slik symbioseeffekt ikke oppnå den koleratelle effekt vi egentlig skulle tro den ville få. Av det kan vi slutte at kommunikasjon i denne formen vil ha flere uheldige slagsider og antagelig ikke ha en målbar effekt, sett opp mot det som kreves i en slik inngang til en helt klar problemstilling i paradigmet.

Jeg håper det var klargjørende i forhold til kurset videre framover.

Hva er dette?

Spalten «Hei!» er journalistene i avisen Hadeland sitt daglige skråblikk på hverdagen, gjerne egen hverdag. Det skrives ofte med en humoristisk snert. Vi håper du setter pris på spalten, og leser den med glimt i øyet!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken