Man må regne med det meste

Hei Jørn

Hei Jørn

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Hei! Regnekunnskaper er viktig. Så da sjefen her om dagen sa at bare 50 prosent av oss hadde svart på en undersøkelse, kunne jeg trygt fastslå at så mange er vi uansett ikke her.

Jeg er rimelig skeptisk til statistikk. Når for eksempel 8 av 10 nordmenn synes snøfall i oktober er noe herk, så er det viktig å påpeke at vi tross alt er over fem millioner innbyggere. Det er mange prosent det. Flere blir jo heller ikke spurt. Dessuten kan de som velger å ikke svare uansett ha en mening om snøvær. De vil bare ikke si det.

Man må regne med det meste. Når for eksempel det måles lengder så må man også regne med de som kommer til kort. Det betyr at ei mil for noen kanskje er atskillig lengre for andre.

Så når kvinner i Norge føder 1,76 barn per kvinne, så ser vi også kjapt at matematikken er helt feil. Hva med barnet som er 0,76? Får man full barnetrygd for barnet? Tar barnet da opp en hel barnehage- og skoleplass?

Når det gjelder diskusjonen om lærertetthet, så bør jo antallet lærere bli færre i en klasse med 20 barn som alle er 0,76.

Matematikk er logikk. Det er det viktig å huske. Når det påstås at folketallet i Norge passerte en million i 1822 så skal vi ta det med en stor klype salt. Hvem gikk rundt og regnet ut det? Dessuten var barnekullene mye større, kanskje opp i 7,63 barn per kvinne. Det var vel like mange kvinner per mann da som nå?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.