Ytringsfrihet og ytringsplikt

Hei Jørn

Hei Jørn

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.«Ytringsfrihet» er et fint faneord. Vi lever i et land som har ytringsfrihet. Det er likevel en del folk som ytrer seg som mener at de ikke har ytringsfrihet.

Ytringer har blitt mye lettere å komme med etter at internett, og spesielt sosiale medier, gjorde sitt inntog. Vi har sittet klare i århundrer og ventet på muligheten. Ryggmargsrefleksen har verket av undertrykte muligheter til å ytre seg. Min smule påstand er at ytringsfrihetens muligheter har blitt erstattet av en ytringsplikt.

Noen konsekvenser er dermed at ytringene får karakter av at meningsinnholdet får fri flyt ut fingrene uten at hjernen nødvendigvis henger med. Ikke noe galt med det nødvendigvis, men samtidig får det som blir ytret preg av kun synsing, og mindre vektlegging av det som er ytret er sant, vettugt, veloverveid og gjennomtenkt.

Skriving er også terapi, så det rent terapeutiske med å ytre seg skriftlig skal ikke undervurderes. Da er det ikke så nødvendig å henge seg opp i at nordmenn kan mindre norsk enn en gjennomsnittlig mongolsk gjeter eller kan å skrive navnet sitt (fy til foreldre som ga ungene to fornavn med bindestrek).

Stort sett holder 99,5 prosent av nordmenn seg unna kommentarfelt. Ikke for at de ikke tør å ytre seg, men at de velger å la være. Det er underholdning en kort tid å være innom et ekkokammer for ytringspliktens brave skribenter, samtidig er nettopp et ekko kun en gjenlyd av noe vi har hørt – og lest – gjentatte ganger. Uten å forstå en døyt av ytringen.

Hva er dette?

Spalten «Hei!» er journalistene i avisen Hadeland sitt daglige skråblikk på hverdagen, gjerne egen hverdag. Det skrives ofte med en humoristisk snert. Vi håper du setter pris på spalten, og leser den med glimt i øyet!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.