Diktning om flomsikring

Helge Haukeli

Helge Haukeli

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDiktning om flomsikring

Det er hyggelig å få sine skriverier opphøyet til diktning, slik jeg opplever at både Myhre, Nyhus og Eid unner meg i to innlegg i mandagens avis. Men jeg hadde ikke så høye hensikter med mine betraktninger om flomsikringen av Brandbu.

Som ganske ny i Gran-politikken var min hensikt med innlegget å uttrykke glede over løsningen som nå synes realiserbar, og at den er tverrpolitisk og dermed svært pålitelig. Dette finner noen seg ikke i, tydeligvis, fordi de vil innkassere æren på egen hånd. Slik er det ikke så sjelden politikken. 

Den umiddelbare foranledning for mitt skriveri var Ingvald Eids påstand om at man har måttet "kjempe mot mennesker som er ansatt for å gjøre en god jobb for Gran kommunes innbyggere og ikke for å lage problemer". Insinuasjon om gale motiver i dette  rammer ikke meg personlig som ny i politikken, men et stort antall gode mennesker som er ansatt eller har verv i Gran kommune, og som i en årrekke har brukt av sin tid til beste for kommunen. Slike mennesker fortjener respekt, ikke hån.

Jeg gir i mitt innlegg ikke æren til AP for flomløsningen. Ikke til noen andre partier heller. Alle har hatt fagfolkene i NVE og Fylkesmannens som instanser som begrenser eller åpner muligheter. Men ingen har hatt som mål å motarbeide noen, selv om uenighet lett kan oppfattes slik.

LES OGSÅ: Flomsikring i Brandbu

At en egenfinansiert utredning fra Gran kommune, med de usikkerheter det ville gitt for NVEs bidrag til anleggskostnadene, kunne blitt dyrt for Gran kommune er vel utvilsomt. Dette er en del av bildet noen ikke vil snakke om i dag. Og greit nok, det er fortid.

Begge innlegg i mandagens avis henviser forøvrig til ikke navngitte enkeltpersoner som skal ha sagt det ene eller andre ved ulike anledninger. Så uetterrettelig kan vi ikke argumentere selv i lokalpolitikken.  Vi må holde oss til det som kan etterprøves. Det vi vet.

Det vi vet er at NVE viste fleksibilitet og kom på banen med et nytt forslag. Det skal vi takke dem for, her bør ingen uten videre ta æren selv. Når det viste seg at det som syntes umulig plutselig var mulig, stemte samtlige representanter fra alle partier for. Det viser med all ønsket tydelighet at for alle var dette den klart foretrukne løsning.

LES OGSÅ: Flomsikring i Brandbu 

Jeg kjenner ingen, verken i AP eller andre steder, som har ønsket seg høye voller i Brandbu.  Løsningen med breddeutvidelse  og anleggelse av gang- og sykkelveier med kapasitet for flomvann (og ikke primært senkning av elva slik Bygdelista ønsket) muliggjør en god utvikling for Brandbu i fremtiden. Heia Brandbu!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags