Bente Katrine Josefsen: Påskegalskap eller galskap i påsken?

Av
DEL

MeningerFør påske fikk jeg meg et realt sjokk! Jeg oppdaget da en butikk som solgte påskeegg som var 40 centimeter store. Dersom dette ikke sjokkerer deg, ta da frem et målbånd eller linjal og se hvor stort dette faktisk er.

Hva har egentlig skjedd med samfunnet vårt? Oppfattes dette som et normalt påskeegg i dagens samfunn? Hvilke tanker gjør de som kjøper slike egg seg, undres jeg her jeg reflekterer over en trend jeg synes er fryktelig skremmende.

Hvem står bak slike påfunn? Jo industrien, og de er virkelig de eneste som er tjent med dette.

I USA snakker man om «super size», hvilket handler om at man f.eks. på Mc Donalds får spørsmål om man ønsker super size meny når man bestiller en mindre meny. Vi vet jo hva som har skjedd med folkehelsen i USA. Hvordan ser dette ut i Norge?

Vi ser en klar trend også i Norge på at industrien snikinnfører stadig større forpakninger med godteri og brus. Da jeg var ung på 70- og 80-tallet var posene til smågodtet små kremmerhus. De ansatte i kiosken plukket en og en ting til oss med en klype. I dag er posene store og vi forsyner oss med store spader. Lett å miste gangsynet da.

Brusflaskene var i min barndom 0.25 ltr, tilsvarende et lite kjøkkenglass. Nå er flaskene 1,5 liter, pakkes ofte i fire-pakninger, og med den intelligente skrukorken som gjør det hele enda mer "elegant".

OG – nå har altså påskeeggene blitt så store som hus. Hvilke konsekvenser vil det ha om man fyller et slikt egg? Mengden godteri som kan fylles i et slikt egg er helt enorm, men er det så farlig da? Det er da tross alt bare påske en gang i året.

Jo det er faktisk farlig. Sukker er ikke et ufarlig stoff, eller kun en tom kalori som mange tror og hevder. Stadig nyere forskning peker på at sukker er det virkelige «sorte fåret» med tanke på vår helse. Gir man et barn et slikt egg, ja da er det i mine øyne ikke snilt, men noe svært kritikkverdig og farlig.

Husker du da diabetes 2 ble kalt sukkersyke eller gammelmannssyken? Sukkersyke er mer beskrivende enn diabetes 2 tenker jeg, det sier jo noe om årsaken. Gammelmannssyke indikerte også at dette var noe man pådro seg i godt voksen alder. I dag ser man diabetes 2, altså tidligere gammelmannssyke, også hos små barn.

Så hva kan vi gjøre for å snu denne trenden? Jo vi må stoppe opp og virkelig tenke før vi agerer. Vi må forstå markedskreftene bakom disse store forpakningene. Det viktigste av alt, vi må forstå konsekvensene av å fylle påskeegg så store som hus til våre barn.

Tips til deg som ønsker å kjøpe påskeegg til dine barn eller barnebarn. Hold deg til de mindre eggene. La ikke industriens luretriks forføre deg, kjøp gjerne en liten leke i stedet for at egget fylles med godteri - og hva med å overraske med en opplevelse dere kan gjøre sammen?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags